Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

boksutvid81_naslova.jpg
U Škripu su veterani NK Sutvida prigodnom svečanosti i polaganjem vijenaca obilježili 80 godina postojanja škripskog kluba.

Povodom 81. godišnjice najstarijeg nogometnog kluba na otoku Braču, NK Sutvida iz Škripa osnovanog 1927. godine u nedjelju je u Škripu održana prigodna svečanost u sportskom centru "Žardin", a potom i na Sutvidovom igralištu.

Na svečanosti su o klubu i njegovom značaju ne samo za najstarije bračko mjesto već i za cijeli otok Brač govorili nekadašnji igrači 3. generacije škripskih nogometaša: Petar Pulišelić, Dinko Mirić i Juro Krstulović.

Naime, Sutvid, koji je dobio ime po najvećem Jadranskom vrhu, sv. Vidu na Vidovoj gori, je značio i predstavljao ne samo nogometni klub nego je imao značaj i na zbližavanju naših ljudi, druženju i prijateljskim odnosima. Sve četiri Sutvidove generacije kroz njegovo dosadašnje postojanje dali su određeni doprinos nogometu na Braču.

Za vrijeme održavanja bračkih nogometnih prvenstava NK Sutvid je unatoč najmanjem broju stanovnika bio najtrofejniji klub s najviše titula prvaka Brača. A u svojoj povijesti je u više navrata bio domaćin splitskog prvoligaša Hajduka s kojim su su odigrali više prijateljskih utakmica.
 
Inače prvenstvo otoka Brača održavalo se od početka 60-tih, pa sve do kraja 70-tih. U njemu su sudjelovali sljedeći klubovi: Takmac Selca, BOŠK Bol, Mladost Nerežišća, Talas Milna, Kamen, a kasnije Jadrankamen Pučišća, Jadran Supetar, Kolektivac Postira i već spomenuti Sutvid Škrip.

Nakon prestanka igranja bračkih nogometnih prvenstava svakog ljeta odigralo bi se nekoliko prijateljskih utakmica, a 1990. održan je memorijal "Zdenko Juričević", koji se odigrao u čast prerano preminulog igrača Sutvida i istaknutog bračkog privrednika, kojeg su Škripljani također osvojili, u konkurenciji Kolektivca, Jadrana i Mladosti.

Osnivači NK Sutvida davne 1927. godine bili su Stjepan Pulišelić, Dinko Krstulović, Petar Mirić, Ivan Nikolić i Ante Kevešić. Jedini među živućima iz te prve generacije Sutvidovaca je 83-godišnji igrač Milan Cvitanić. Iz druge generacije škripskog kluba još je živućih sedam igrača.

Tridesetak veterana su na spomenik palim i umrlim igračima NK Sutvida koji se nalazi na nogometnom igralištu u Škripu ovom prilikom položili vijence.

Odnedavno je u Škripu osnovan malonogometni klub Sutvid koji se natječe u bračkoj malonogometnoj ligi, a sve domaće utakmice igra na igralištu za mali nogomet u sportskom centru "Žardin".


Na fotografiji se nalaze članovi tri generacije Škripljana, odnosno igrači druge, treće i četvrte generacije kluba snimljeni na škripskom malonogometnom igralištu.

nksutvid81_naslovna.jpg

nksutvid_3.jpg

Tekst i fotografije: Nikša Juričević - Čiče / braconline.com.hr

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.