Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Slika

U našoj rubrici poodavno nismo imali ništa slatko, a kako je vrime smokav i rogača, izbor se nameće sam po sebi: Koloč od smokav i rogača.

Slika

Nismo sigurni da li se pržene vlasulje mogu baš svrstati pod sinonim "vrhunskog bračkog specijaliteta" ali da je jelo neobično jest a da je ukusno jamčimo iz vlastitog iskustva.

Slika

U nas tako ide, red slatkoga pa red slanoga. Kako je prošlu šetemanu bila spiza iz mora sad je opet vrime za slatko, a kako je još uvik i vrime od smokava...

Slika

Dame i gospodo njezino visočanstvo grancigula na salatu! Kad kažeš rak judi sa kraja odmah pomisle na škampe ili ako su nešto maštovitiji eventualno na jastoga... za jude od škoja kra'j i kra'jica od raci su definitvno šušnjak (iliti žbirac) i grancigula (iliti velika rakovica). Ovi put ostavit ćemo kra'ja da se toća u plićaku i posvetit se njezinom visočanstvu Granciguli... i to na salatu.

Slika

Kad su rižoti u pitanju u nas je sve crno-bilo, da ne bi sve ostalo u tako tmurnim tonovima evo jedne crvene varijante sa lignjama umisto sipina mesa.

Slika

Fetivi otočani se po pudingu pripoznaju, Ingleži tako imaju svoju "ingliš kremu" a mi Bračani rožatu.

Slika

U ovom kultnom slatko-kiselkastom jelu uživa se u čitavoj Dalmaciji pa su razumljive i brojne varijacije u njegovoj pripremi. Mi smo se ovaj put odlučili za nešto kompleksniju varijantu sa suhim šljivama, grožđicama i višnjama iz cukra.

Slika

U dalmatinskoj kuhinji šalša od poma dijeli se na čistu i šporku. U čistu ide samo petrusimul i eventualno češnjak, dok je šporka “uprljana” drugim povrćem: mrkvom, lukom, paprikom, balancanom… Slatkoća šporke šalše s mrkvom i kapulom odlično pristaje mesnim jelima, pa tako i ovim polpetama s mirisom ružmarina.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.