Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Buzara, pramajka svih juha, brujeta i gregada ne samo da je u klasičnom je gastronomskom smislu najstariji oblik pripremanja morskih namirnica već je u svom osnovnom sastojku "svetom trojstvu" mediteranske kužine koje čine maslinovo ulje, bili luk i petrusimul ostala nepromijenjena od prapovijesti.

Slika

Oduvijek me fasciniralo kako mala i neugledna riba poput gavuna može biti izvor takve slasti. Dok su kod Velikih i pravih bokuni, uz koje na našim peškarijama uporedo ide i velika i prava cjena), dobar okus i vrhunski užitak nekako zajamčeni od ovog srebrnasto modrog morskog vretena kojega čovjek kupi kilo za šaku kovanih kuna čovjek to nekako nikad nebi naslutio.

Slika

Karnevalska gastronomija našeg otoka u osnovi je konzervativnija od svih ostalih jela koja se u nas tradicionalno vezuju za nekakve posebne prigode (Božić, Uskrs i sl...).
Posljednjih pedesetak godina suvremeno je kulinarstvo gotovo u potpunosti preoblikovalo i Bračku tradicionalnu kuhinju ali karnevalski su se jelovnici i pijatance s uspjehom oduprli najezdi raznih "world cuisine" i "fusion cooking" trendova.

Slika

U antičkim kuhinjama samoniklo divlje bilje koristilo se učestalo i na najrazličitije načine. U nas se (kao uostalom i u cijeloj Dalmaciji) taj običaj zadržao i do danas. Mišance se beru u rano sastoje se od dvadesetak, pa čak i više vrtsa biljaka. Njen su osnov razne vrste divljeg i podivljalog luka, neke trave, jestivo cvijeće te začinsko bilje primjerice kopar i koromač.

Slika

Iako je najbolja o Uskrsu, kad su mladi i meso i krumpir, ovu janjetinu možete prirediti i u drugim, s obzirom na veličinu komada svakako svečanijim prilikama kad je za stolom više osoba...coolinarka.com.

Slika

Vrime je od šparogi pa je naš prvi ovogodišnji recept tjedna posvećen upravo ovom profinjenom, jestivom izdanku botaničke obitelji ljiljana kojim obiluju naša polja.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.