Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Teletina je od prapovijesti bila jedan od kamena temeljaca svih mediteranskih jelovnika od Apicijeve vitelline frictae, preko rimskih saltimboca do naših domaćih, jednostavnijih ali zato ništa manje ukusnih telećih rižota. Istini na volju riječ je o recpeturi koja je na ovu stranu Jadrana došla iz Venecije ali vrime i jedinstveni načini pripreme učinili su je podjednako našom.

Slika

Koji put pravi gušt, baremko kad je spiza u pitanju, ne daje ono ča je u sredini pijata vengo ono ča je sa strane. E pa upravo tome sa strane posvetili smo naš najnoviji recept tjedna.

Slika

"Lako ti je dobru spizu učinit od dobrih bokuni" govorili su naši stari ali često se zna dogodit da kad i takav dobar bokun stavimo u usta ništo fali. I onda se na pitanje "Je dobro?" uz obavezno oklijevanje odgovara "A je, ali... ka da ništo još pita?".

Slika

oš su u davnoj Antici oni koji su na ove škoje došli pri nas, dakle stari Rimljani i još stariji Grci znali da mesu bez toća ili šalše fali "bela da učini punat" a par iljad godin kuhanije i blagovanja nabacili su toće, umake i šalše i na ribu, perad, divljač ... ma na sve šta se u bronzin, nas gradele i na pijat moglo bacit. Stoga ovaj recept posvećujemo upravo tom malom ali bitnom segmentu oblapornog užitka, njenom veličanstvu šalši.

Slika

Nema mesa iz mora do mesa od raka, a kako sam to već jednom pisao, nema mesa od raka do mesa od grancigule. Bome da je muka svo meso povadit iz onih njenih đentilastih nog i dračava tila, ali kad jedan put ispuljaš svu tu pupu vanka s njom se mogu strašno fine stvari činit. Jedna od njih su i špageti od grancigule, izvorno talijanska riceta, na Braču su je naše matere, none i tete uzele pod svoje i zaminivši bili luk domaćon ljutikon dali joj jednu novi, slasniji, bodulski gušt.

Slika

Janjetina sa ražnja spada u prastara jela čija se rudimentalna receptura nije mijenjala vijekovima. Meso nataknuto na ražanj od smriča, pečeno na žeravi od česmine začinjeno tek morskom solju i mediteranskim travama koje su janci jeli prije nego što su završili na vatri komina u sebi najizravnije spaja iskonske oblaporne užitke pradavnih vremena. Znalci ovog mesa uvijek će rađe odabrati janjetinu na špici od čitavog janjca sa ražnja, budući ona podrazumijeva najbolje komade i meso posebnog okusa, hrustave teksture izvanka a puno sočnosti iznutra.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.