Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Dame i gospodo njezino visočanstvo grancigula na salatu! Kad kažeš rak judi sa kraja odmah pomisle na škampe ili ako su nešto maštovitiji eventualno na jastoga... za jude od škoja kra'j i kra'jica od raci su definitvno šušnjak (iliti žbirac) i grancigula (iliti velika rakovica). Ovi put ostavit ćemo kra'ja da se toća u plićaku i posvetit se njezinom visočanstvu Granciguli... i to na salatu.

 

Sastojci za 4 obroka:

4 grancigule
5 češnji češnjaka
malo petrusimula
malo soli
1 dec maslinova uja
malo kvasine
prstohvat bilega papra
par listi zelene salate
par feti limuna
šaka maslin crnih i zelenih

 

 Priprema:

Grancigule operite i stavite ih kuhat u vrilu vodu tako da najprie uronite hrbat (noge gori). Kuhajte ih oko 30 minuti nakon čega ih izvadite iz teće i oladite.

Ohlađenima im lagano odvojite od tila klišta i noge, rastucite ih batićen i iz njih izvadite meso. Ljušturu grancigule dobro operite s vanjske i s unutarnje strane, pazeći da ih ne žgincate.

Meso stavite u tećicu, veće komade narižite, pa začinite sitno nasjeckanim lukon i petrusimulon, dodajte sol, uje i kvasinu po želji te dobro popaprite. Lagano izmišajte, pokrijte i stavite u frižider.

U pripremljene ljušture najprije stavite list zelene salate, a po njemu rashlađenu smjesu začina i mesa od grancigule.

Ukrasite rezancima zelene salate, kriškama limuna i maslinama i poslužite.

 

Bilješke:

Ako grancigule kupujete na peškariju svakako gledajte da budu žive jer im se meso lako kvari.

Autor: La Pasionaria Šimunović

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.