Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Do ne tako davno u nas se riba običavala sušit na buri i na dimu a spiza od tako pripremljenih morskih delicija bila su prava poslastica na stolima naših starih.

 

Sastojci za 4 obroka:

pol kila bakalara
30 deki suhe hubotnice
30 deki kapule
dvi velike žlice konšerve
4 češnja češnjaka
1 velika žlica brašna
po potribi soli, papra, petrusimula
dec i po domaćega maslinova ulja

 

 Priprema:

Bakalar treba močiti u hladnoj vodi najmanje 24 ure pri kuhanja da omekša i da se može skuhat kako triba. Tako namočeni bakalar staviti u malo vode, posolit, pokrit i pustit da se kuha dok ne omekša. Zatim ga odvojit od kosti i kože i prstima iskidat na komadiće.

Osušenu hobotnicu mora se močit u hladnoj vodi najmanje 12 uri posli čega je operemo u toploj vodi i izrižemo na komadiće. Kapulu zafrigamo na uju dok ne uvene, dodamo bakalar i hubotnicu, malo šufigajemo, dodamo brašno, začine, konšervu i zalijemo juhom u kojoj smo kuhali bakalar, po potribi dodamo još malo vode i pustimo da kuha još pol ure. Poslužitmo toplo uz pulentu.

 

Bilješke:

Nekidan san bija kod barba Jakše na kominu i nakon par bevandi čovik mi je opisa kako je on ka mladi ribar sušija hubotnicu, procedura je zanimljiva i pipava ali meni se činilo da tako pripremljena hubotnica jednostavno mora bit ukusna i slasna. Nać prikladan obrok za probat tako sušenu hubotnicu bija je drugi par postoli na kraju san ricetu za bakalar i sušenu hubotnicu na žgvacet izvadija iz rukon pisane bilježnice sa ricetima moje pokojne none Nikoline. Riceta ni bračka ali mislin da more proć jerbo je Nona isto bila bodulka, sa Veloga Drvenika. Probajte i uživajte, U slast!

Hubotnicu sušimo tako da je prvo očistimo (muja) onda je malo osolimo (da pri izvuče vodu i da ne dojdu muhe) i rastegnemo po širini na tanak štapić i objesimo na vitrovito misto dok se ne stvrdne. Dosta je samo par dan jerbo nakon toga meso postane tvrdo ka opanak što otežava pripremu.

Autor: Montoya

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.