Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Nemojte oma vikat kako veprovina nije oriđinalna braška spiza jerbo ako na našen škoju već ima divjih prajcih onda je krajnje vrime da za tu krupnu divljač prigrlimo i koju god dobru ricetu a "Pikantni vepar" jelo je za prave bonkuloviće i oblapornike.

 

Sastojci za 6 obroka:

kilo i po veprovine od buta
4 žlice ulja
30 deki kapule
5 pancete
pol deca pasata od pomidori
žličica papra u zrnu
pol žličice kajenskog papra
4 zrna borovice
1 list lovora
2 žlice vegete
deset dek ribanih jabuk
1 dek suhih pečurki (najbolje vrganji)
2 češnja luka
malo petrusimula

 

 Priprema:

Najpri pripremite marinadu: kvasinu pomišajte s vodon, dodajte oguljeni češnjak, kratko prokuhajte i ohladite. Marinadom prelijte meso vepra, dobro ga pokrijte i ostavite stat na hladnom mistu preko noći. Nakon toga meso izvadite iz marinade i narižite na kocke.

Na uju popecite nasickanu kapulu i pancetu narezanu na kockice. Dodajte narezano meso vepra, pasato, papar u zrnu, borovice, kajenski papar, list lovora i Vegetu. Dobro izmišajte, podlijte vodom i dinstajte na laganoj vatri. Pred kraj dinstanja umišajte naribanu jabuku i ociđene narezane suhe vrganje, koje ste prethodno namočili u vodi. Tijekom dinstanja meso podlijte vodom, a kad omekša, umiješajte protisnuti češnjak i petrusimul.

Poslužite s domaćin njokima i domaćin crnin vinom.

 

Bilješke:

Borovica - je prilično rasprostranjen stari europski začin. Poznavali su bobice još stara europska plemena i cijenili prije svega zbog njihove ljekovitosti. Kao začin koristimo potpuno sazrele, svježe ili osušene 4 do 8 mm velike okrugle plodove. Svježe borovice su tamnoplave boje, a osušene su nešto tamnije.Borovicama začinjavamo divljač, divlju perad, razne pečenke, kiseli kupus, riblje juhe i marinade. Kajenski papar - dobija se od osušenih i samljevenih chilli papričica (bez sjemenki). Upotrebljava se za začinjanje jela od povrća, pikantnih umaka, namaza, kao dodatak kravljem siru, variva od paprika i graha.

Autor: Montoya

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.