Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Zovu je "bračka torta" i "dolska torta" ali pravi bonkulovići sve njene gušte sabijaju u samo jednu rič "hrapaćuša".

 

Sastojci za 12 obroka:

Za biskvit:
12 žumanjaka
4 bjelanjka
12 žlic cukra
4 žlice teple vode
12 žlic brašna
malo ruma
po guštu vanilije
malo korice od limuna

Za preljev:
pol kila cukra
3/4 kila pripolovljenih orihi
8 bjelanjaka


 

 Priprema:

Dvanaest žumanjaka, četiri bjelanjka i dvanaest velikih žlic cukra miša se kao za biskvit i dodaje se četiri velike žlice teple vode, dvanaest žlic brašna, malo ruma, vanilija i korica od limuna. Učinite smjesu i ispečete u kalupu za tortu.

U banjamariju onda zažutite pol kila cukra, malo manje od trikvarta kila pripolovljenih jezgri od orihi i osan bjelanjaka. Kad požuti, smjesu pažljivo istresete na pripremljeni i ohlađeni biskvit i lipo ga ciloga njome obložite i vrh i sa strane. Sve skupa još jedan put vratite u špaher tek toliko da se posuši.

 

Bilješke:

Hrapaćuša je svoje ime, veli stara predaja, dobila zbog sličnosti sa hrapavim zidovima spilja i vrtača kojima obiluje Dol, mjesto iz kojeg potiče i u kojemu je prvi put napravljena. Zanimljivo kako je, iako je riječ o specijalitetu našeg otoka, točnu ricetu jako teško nać. Stare Dolke imaju običaj reć da šta to triba pisat i da ko će sve napamet znat da to triba doć vidit i da se to radi odoka i po osjećaju. Ima bit da je stvarno rič o drevnoj riceti koja je tijekom stoljeća izrade polako ostala zapisana u genskom kodu bračkih žena poglavito dolskih pa ovaj božanstveni kolač rade instiktivno u sprezi oka, ruke i nepca uz zeru duše i kap pota. Bilo kako bilo riceta koja je pred Vama najtočnija je do koje sam uspio doć a Vi štovani naši štioci ako imate kakve ispravke ili dajbože točniji zapis, javite se.

Autor: Montoya

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.