Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Oduvijek me fasciniralo kako mala i neugledna riba poput gavuna može biti izvor takve slasti. Dok su kod Velikih i pravih bokuni, uz koje na našim peškarijama uporedo ide i velika i prava cjena), dobar okus i vrhunski užitak nekako zajamčeni od ovog srebrnasto modrog morskog vretena kojega čovjek kupi kilo za šaku kovanih kuna čovjek to nekako nikad nebi naslutio.

 

Sastojci za 4 obroka:

1 kg gavuni
1 kapula
5 češanja luka
30 g pertesimula
500 g pomidori
1 čaša biloge vina
1 dcl kvasine
šaka grozja
deset suhvic (grožđica)
1 dcl maslinova uljo
sol i papor

 

 Priprema:

Na maslinovu ulju ugustite šalšu od sjeckanog luka, kapule i pomidora, pa u nju dodajte gavune te malo zalijte bijelim vinom i čašicom kvasine. Kad brujetin uzavre, ubacite šaku bobica bijelog grožđa koje ste prethodno probili perunom te istovremeno dodajte šaku suvhica. Posolite, popaprite i pustite da kuha nekoliko minuta.

 

Bilješke:

Iako friški gavun, onako sjajnih očiju, kojemu se sol još presijava po malim blistavim krljuštima, ne traži ništa do malo masnoće u vreloj tavi mene osobno Više privlači jedna naša stara receptura koja traži malo više, da prostite zajebancije u kužini, ali recipročno tome daje i puno više vizualnog, mirisnog i oblapornog užitka.

Služite jelo vruće ili hladno, uz domaću pulentu a može i solo.
U slast!

Autor: Montoya

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.