Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Karnevalska gastronomija našeg otoka u osnovi je konzervativnija od svih ostalih jela koja se u nas tradicionalno vezuju za nekakve posebne prigode (Božić, Uskrs i sl...).
Posljednjih pedesetak godina suvremeno je kulinarstvo gotovo u potpunosti preoblikovalo i Bračku tradicionalnu kuhinju ali karnevalski su se jelovnici i pijatance s uspjehom oduprli najezdi raznih "world cuisine" i "fusion cooking" trendova.

 

Sastojci za 4 obroka:

1 kg govedine ili starije junetine
1-2 kapule
2 mrkve,
malo selena, češnjaka i petrusimula
sol, papar
maslinovo ulje
suncokretovo ulje
0,5 l vinske kvasine
0,5 l crnoga vina
1 žličica konšerve
voda
1 čašica prošeka
1 klinčić,
1 muškatni oraščić
malo tvrdog domaćeg ovčjeg sira

 

 Priprema:

Goveđe meso preko noći ostavite u marinadi od crne bevande i kvasine, zajedno s korjenastim povrćem. Sutra, na masti i maslinovu ulju pirjajte sjeckanu mrkvu, selen, kapulu, i češnjak iz marinade, pa kad zastakle, ubacite meso koje ste izrezali na kocke.
Posolite i popaprite, dodajte konšervu, pa pirjajte dugo, podlijevajući marinadom i čašicom prošeka. Pustite da sve ugusti pa ubacite nekoliko klinčića i malo muškatnog oraščića. Kad šug postane taman i ljepljiv, meso omekša, a povrće se raskuha, prelijte umak i meso po već skuhanim domaćim makarunima, može i penama.
Služite s tvrdim gratanim sirom

 

Bilješke:

Od Mardi Grasa u New Orleansu pa do onog najpoznatijeg i najvećeg, golemog karnevala u Riju uz stare pokladne običaje očuvali su se i tradicionalni prigodni jelovnici. I svima im je zajednička ista karakteristika, pažljivo njegovanje putene opuštenosti u pripremi maštovitih jela koje će na pokladni utorak kad je prije početka asketske korizme sve dopušteno proždrijeti nadražene i razdražene maškare. Mi smo evo uoči  velikog finala karnevalskih dana za recept tjedna izabrali upravo jedno takvo jelo, jelo koje će poput maškara na kućnom pragu razveseliti vaše nepce. Lejdiz en džentlmen predstavljamo Vam šporke makarune...indžoj!

Autor: Montoya

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.