Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

U antičkim kuhinjama samoniklo divlje bilje koristilo se učestalo i na najrazličitije načine. U nas se (kao uostalom i u cijeloj Dalmaciji) taj običaj zadržao i do danas. Mišance se beru u rano sastoje se od dvadesetak, pa čak i više vrtsa biljaka. Njen su osnov razne vrste divljeg i podivljalog luka, neke trave, jestivo cvijeće te začinsko bilje primjerice kopar i koromač.

 

Sastojci za 6 obroka:

Oko dva kila divjega zeja (kostriča,vučje i vranine stopie, tustočila, mliškie, divje blitve, koromača, pucaline, divljega luka)
luk
maslinovo ulje
po volji malo blitve
po volji tvrdo kuhana jaja

 

 Priprema:

Naberemo mlodo lišće divljega zieja: kostriča,vučje i vranine stopie, tustočila, mliškie, divje blitve, koromača, pucaline, divljega luka.
Sve očistimo, iskuhomo u puno vodie, procidimo i zalučimo, oli samo zaujimo.

More se zieje oborit i dodat u vodu di se kuholo slono meso. Dodomo dvo-tri kompira, luka, petersimula i papra, po stavimo da kuho na tihien uognju.
Ovo je divjie zieje na bordiže. (kuhano na juhi)

U divjie zieje, uzmimo reć pucalinu, dodomo tvrdo kuhono joje oli većie joj, ča bi bilo boje.

Gušt mišoncie more se pojačat ako dodamo blitvie.

Kal kuhomo mišoncu na bordiže, dodomo po guštu konšiervie i pešta (zajelno speštoniega luka i slanine)

 

Bilješke:

Bogatsvo izvornih mediteranskih aroma mišance, snaga eteričnih ulja sadržanih u samoniklom bilju otvara puteve izvanrednih kulinarskih interpretacija: fritaje i palačinke s mišancom, domaća tjestenina posuta umakom od mišance, mlada janjetina ili kozletina kuhana na laganoj vatri zajedno s mišancom, suha ovčetina, ili kost pršuta, kuhana s krumpirom i mišancom, pogače u kojima su umješane masline i mišanca, sirova mišanca začinjena kvasinom i maslinovim uljem...

Autor: Montoya

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.