Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Teletina je od prapovijesti bila jedan od kamena temeljaca svih mediteranskih jelovnika od Apicijeve vitelline frictae, preko rimskih saltimboca do naših domaćih, jednostavnijih ali zato ništa manje ukusnih telećih rižota. Istini na volju riječ je o recpeturi koja je na ovu stranu Jadrana došla iz Venecije ali vrime i jedinstveni načini pripreme učinili su je podjednako našom.

 

Sastojci za 4 obroka:

1 kilogram teleće pupe
2 kapule
1 karota
4 češnja češnjaka
10 dkg masnijeg pršuta ili domaće slanine
1 bićerin prošeka
malo biloga vina
1/2 kg rizi
1 l mesnoga temeljca
prstohvat sitno sjeckanog petrusimula
prstohvat sitno sjeckane majčine dušice
1 žlica masla
10 dkg ribanog tvrdog sira
sol
papar

 

 Priprema:

Na maslinovu ulju zažutite kapuli, karotu, češnjak, komadiće slanine ili pršuta i to tek toliko da zazlate i puste sok.
Blago podlijte sa malo vina i prošeka. Kad alkohol ispari dodajte komadiće narezane teletine i sve skupa dinstajte podlijevajući s vremena na vrijeme vinom. Kad dobije boju dodajte rizi i nastavite dinstati dok ista ne ostakli podlijevajući stalno temeljcem. Kad sve postane gusto i mekano, osim rizi koje moraju biti al dente, pospite petrusimulom, majčinom dušicom i ribanim sirom, posolite, popaprite i dodajte mišajući u vrući rižot žlicu maslaca.

 

Bilješke:

Autor: Montoya

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.