Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Janjetina sa ražnja spada u prastara jela čija se rudimentalna receptura nije mijenjala vijekovima. Meso nataknuto na ražanj od smriča, pečeno na žeravi od česmine začinjeno tek morskom solju i mediteranskim travama koje su janci jeli prije nego što su završili na vatri komina u sebi najizravnije spaja iskonske oblaporne užitke pradavnih vremena. Znalci ovog mesa uvijek će rađe odabrati janjetinu na špici od čitavog janjca sa ražnja, budući ona podrazumijeva najbolje komade i meso posebnog okusa, hrustave teksture izvanka a puno sočnosti iznutra.

 

Sastojci za 6 obroka:

Janjetina 3 kilograma
Krupna morska sol
 

 Priprema:

Tri kilograma janjetine bit će dovoljno za šest odraslih osoba. Najbolji dio janjeta za pripremu ovog jela je prednja plećka s rebrima. Meso izrežemo na komade veličine osrednje šake ili manje i dva sata prije pečenja dobro posolimo. Pripremimo vatru tako da bude dovoljno žara kada započnemo pečenje.
Meso nataknemo na srednji dio tako da su komadi stisnuti jedan do drugoga kako bi ostali sočniji i dobro ga posolimo krupnom solju.
Pečemo na visini od 20-ak centimetara, a ispod postavimo dovoljno žara da se meso naglo zapeče. Pečemo četrdesetak minuta do jednog sata, što ovisi o veličini komada mesa kao i količini žara. Povremeno provjeravamo je li pečeno tako da najdeblji komad mesa zarežemo nožem. Ukoliko je još krvavo, nastavimo pečenje.
Ovako pečeni komadi su mnogo ukusniji jer je svaki manji komad bio direktno izložen vatri. Poslužujemo toplo sa prilogom po volji (pečeni krompir, šalša od pomidori, mlada kapula).

 

Bilješke:

Ražanj cijelo vrijeme moramo okretati jednako kao što se to radi i s velikim ražnjem. Nekad se to radilo ručno i na špici od smriča ali sad su ražnjevi u našim kominima većinom napravljeni od inox čelika i pokretani elektromotorima.

Autor: Montoya

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.