Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

"Makarana" je tradicionalna, gospodska torta starih Makaranki koja se u prošlosti rijetko pripremala i to samo samo u nekim posebnim prigodama primjerice velikih crkvenih blagdana ili nekog velikog slavlja u obitelji poput pira ili krštenja. Kao i svo slatko iz tih davnih vremena i ova je torta bogata sastojcima i zahtijeva brdo jaja, cukra, bajama no zbog njenog specifičnog okusa njenu su ricetu (opisanu i u slavnoj Dalmatinskoj kuharici Dike Marijanovic Radice) prihvatile i sa sastojcima poslovično "škrte" braške kuharice.

 

Sastojci za 1 tortu:

Nadjev:
15 jaja
70 dkg šećera u prahu
4 do 6 vanilj šećera
80 dkg do 1 kg  poprženih pa mljevenih bajama
sode bikarbone na vrhu noža
1 žlica rastopljenog masla ili masti
6 do 8 žlica maraskina
2 do 3 žlice ruma
malo ružinog likera
sok od dvije naranče i od 1 limuna
kora od 2 naranče i 2 limuna
1 orašćić naribani
1 baškotin naribani (ako je previše tečan fil)

Tijesto:
40 dkg brašna
10 dkg cukra
15 dkg masla
3 žumanca
nasturgana kora od jednog limuna
malo maraskina
samo malo vode
 

 Priprema:

Od sastojaka za tijesto napraviti masu,koja se mora dobro izraditi. Od dijela se razvije tanki list kojim se obloži podloga za tortu, po dnu i okolo stijenki. Dio koji je ostao  izrežete se na trakice koje stavite na vrh torte prije pečenja.

Za nadjev posebno umutite žumance sa šećerom, dodajte ostale navedene sastojke te na kraju dodajte pjenasto umućene bjelanjke. Nadjev ulijte u kalup za tortu, te po vrhu stavite ostatak tijesta koje ste narezali na trakice pa ih prekrižite da izgleda atraktivnije.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 – 200 C, a kasnije na 150 ili manje. Kad počne hvatati koricu obavezno pokriti debelim šakrtocem ili folijom. Na lagano peći oko 1 sat i 20-tak minuta (probati čačkalicom da li je gotovo). Kad je gotova lagano nožem proći uz stijenke, a iz pleha je vadit kad je hladna.

 

Bilješke:

Autor: Montoya

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.