Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Bonkulovići anglosaksonske provenijencije umjesto našeg lipog domaćeg izraza gradele za spremanje spize na jari žerave koriste izraz barbecue. Dok su gradele sinonim starorimskog izraza "craticulae" naziva za metalnu rešetku na kojoj se pripremala riba, barbecue u svijet kulinarstva ulazi ako konkvistadorska usvojenica haićanske riječi "barbacoa" koja jednostavno prevedeno znači roštilj no čiji korjen dolazi iz starofrancuskog viteškog izraza "de le barbe a le queue" tj. "od brade do repa" iliti način na koji se od prapovijesti najbolje spremaju janci i kozlići. E pa najbolje što na žar i gradele ma kako ih nazivali možete baciti, pod uvjetom da nije iz mora, su svakako janjeće bržolice.

 

Sastojci za 4 obroka:

Kilo i po janjećih bržola
1 čaša maslinova ulja
1 grančica ružmarina
1 kg tikvica
sol, papar

 

 Priprema:

Prije pečenja janjeće bržolice marinirajte u maslinovom ulju i ružmarinu dva sata. Pecite ih potom na vrućima gradelama s obje strane. Služite ih posoljene i popaprene, zalivene uljem i ružmarinom iz marinade, s kolutićima tikvica koje ste također ispekli na gradelama.

 

Bilješke:

Autor: Montoya

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.