Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Slika

Kad govorite o verduri, svi su boduli a Bračani pogotovo, jednostavno opsjednuti blitvom. Ovo plemenito zelenje od kojega je većina nas dok smo bili dica (ka i sva druga dica na svitu) bižala ka vrag od tamjana na koncu nan se uvik malo po malo kako gremo ka zrilim godinama uvuče pod kožu i nepce. A kako i ne bi kad blitva u svojim nježnim listovima, sabijene našom burom, krije sve okuse i mirise Dalmacije koje otpušta tek u dodiru sa uzavrelom vodom.
Danas Vam nudimo jedan stari brački recept koji se koristeći upravo blitvu kao glavni sastojak još uvijek povremeno sprema u Dolu i Postirima a kojega je iz zaborava na svijetlo dana za nas i vas izvukao naš suradnik Borivoj Jelinčić.

 

Sastojci za 4 obroka:

0,3 kg fažola (suhog)
0,8 kg blitve
0,1 l maslinova ulja
2 kom. divljek luka ili 1 poriluk
soli i papra po nahođenju

 Priprema:

Fažol namočite preko noći u puno vode. Nakon što ste ga dobro isprali, skuhajte ga slanoj vodi.
U uzavrelu posoljenu vodu stavimo kuhati očišćenu blitvu. Kad se nakon cca. 10 minuta blitva obari izvadimo je, ocijedimo i malo poškropimo maslinovim uljem. Blitvi ukoliko je sezona dodajte malo divljeg luka u protivnom luk zamijenite porilukom.
U tanjur posložite blitvu i fažol, začinite po želji i servirajte.

 

Bilješke:

Ako Vam se ne da namakat fažol možete koristiti i onaj iz konzerve, samo ga ocijedite i radite dalje kao i u receptu.

Autor: Borivoj Jelinčić

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.