Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Sova ušaraKoordiniranom akcijom dobrih ljudi, naše redakcije i supetarskog veterinara Mate Čule spašena je Sova ušara koja je jutros udarila u autobus Autotransa na relaciji Povlja - Supetar.

 

 
Ljudi koji su se jutros zatekli na supetarskom terminalu bili su nemalo iznenađeni kada su putnici iz autobusa koji je prometovao na liniji Povlja Supetar iznijeli ozlijeđenu ali živu sovu ušaru.

Prema izjavama očevidaca sova je loveći u ranu zoru, pretpostavljamo zbunjena svijetlima autobusa u svitanje, udarila u njegovo vjetrobransko staklo i ošamućena pala na tlo pa su je putnici pokupili donijeli u Supetar.

Ivica Ostojić i Pero Kolanović ozlijeđenu su grabljivicu odnijeli u veterinarsku ambulantu Supetar, a mi smo u redakciji odmah stupili u kontakt sa Emilijom Menđušićem iz Sokolarskog centra Dubrava u Šibeniku koji je vrlo susretljivo dao upute kako postupiti sa sovom dok se sa supetarskim veterinarom ne dogovori njen transport do Centra.

 

Ivica Ostojić je donio ozlijeđenu sovu u veterinarsku stanicu u SupetruSova je potom pregledana u veterinarskoj stanici i prema riječima veterinara Mate Čule nema primjetnih lomova u krilima no nesretna je ptica najvjerojatnije pretrpila ozbiljan potres mozga a pri udarcu je ozlijedila oko i kandže na jednoj nozi. Ptica je potom zbrinuta u poseban kavez a kako doznajemo tijekom dana biti će transportirana do Splita gdje će je preuzeti ekipa Sokolarskog centra.

 

Supetarski veterinar Mate Čule pregledao je i zbrinuo ozlijeđenu grabljivicu


Inače kako nam je pojasnio veterinar Čule riječ je o najvećoj europskoj sovi - Sovi ušari ili sovuljagi buljini (lat. Bubo bubo).  Duljina tijela varira od 59 do 73 cm, raširenih krila duga je od 160 do 190 cm, a teška je 2-4 kg. Nešto je manja nego suri orao, ali veća od snježne sove. Ima velike pernate "uši" na vrhu glave, koje nemaju nikakve veze s pravim ušima. Mužjaci i ženke ne mogu se razlikovati po vanjštini, jer su iste boje i veličine. Razlikuju se po "ušima", koje su kod ženke silaznog oblika. Perje je smeđe boje, a oči su narančaste boje.

Ušara lovi noću, od sumraka do zore. Let je bešuman, s mekim zamasima krila, kada leti na velike udaljenosti. Imaju različite tehnike lova. Mogu uhvatiti svoj plijen na tlu te u punom letu. Također može loviti u šumi, ali više voli otvorene prostore. Može živjeti više od 60 godina u zatočeništvu, a u divljini do oko 20 godina. Uglavnom strada od dalekovoda, prometa i lova.

U različitim područjima kao plijen lovi različite životinje i vrlo je korisna životinje jer se pretežito hrani štakorima i miševima. Jede i strvine tih vrsta, kao i mlade i odrasle lisice, kune te kukce, pa čak i ribe. Pogotovo voli jesti ježeve i zmije i ne boji se poskoka.


Fotografije ove naše "bračke ušare" pogledajte u fotogaleriji na našoj FB stranici.


Prilog i fotografije: I.M., Bračonline

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.