Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Priko pojaOve će godine na Veliki Petak, u tradicionalnoj bolskoj procesiji Priko poja, križonoša biti 36-godišnji Rajmond Ščepanović koji specijalno za tu priliku dolazi iz Australije.

 

 

 

 

Prije dvije godine križonoša je bio njegov otac Rajko, a Rajmond mu je pomagao nositi križ na putu dugom 15 kilometara.

Dalmacija je poznata po bogatoj Pasionskoj baštini, koja svoj vrhunac ima na Veliki petak. U našem Bolu puk također njeguje drevne običaje Velikoga petka, koji započinju procesijom "Priko poja" u 7:00 sati. Ova procesija kreće iz Velike (samostanske) crkve i ide do Male (župne) u kojoj križonoša uzima "Veliki križ".

 Također iz Male crkve se uzima "Golubica", manji križ koji redovito nosi žena ili djevojka.

Uz pratnju mnogih crkvenih i privatnih križeva, procesija "Priko polja" obilazi čitavi Bol, prolazeći rivom do Zlatnog rata i crkvice sv. Josipa u Podbarju te iz Podbarja ide do Velike (samostanske) crkve i konačno se vraća u Malu crkvu, gdje molitvom i odlaganjem križeva na njihova mjesta gdje procesija i završava.

 

Izvor: Bolska kronika 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.