Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Nadamo se da se još sićate našeg serijala „ĐIRADA PO ŠKOJU“ u kojem smo Vam donosili priče sa naših šetnji po otoku Braču i prekrasne izložbe koju smo održali u staroj jezgri Supetra u lito 2011.

 

 

 

E pa prošlo je punih 6 godina od toga, a mi smo nedavno odlučili opet krenit sa šetnjima i donosit Vam slike i priče s tih naših lipih šetnji.

Tako smo prošlu nedilju nakon već uobičajenog nećkanja i gledanja u nebo krenuli put Vidove gore i zaustavili auto kraj Koriti. Na putu do gori zacrtali smo rutu Vičja jama – Bortun – do južne bande Brača, inače rute kojom smo prošli na našoj šetnji Nerežišća – Bol 2010.g.

Vrime nan ni bilo baš najboje al krenili smo. Nas 4 odraslih i jedna malica, osvježenje naših djiradi. Bila je ovo djirada na kojoj smo prvi put čuli „mama“, dobivali ona jednostavna dječja pitanja a odgovori na naša pitanja i prijedloge izazivali su iskreni smih do suza.

Prva stanica – Vičja jama, jama koja stvarno nikoga ne ostavi ravnodušnog. I premda joj možemo vidit samo ulaz i bužu, Vičja jama je posebna i izaziva stahopoštovanje. Još kad nan u glavu dođu i priče o svemu i svačemu šta se unutra nalazi, ni nan svejedno. Vidili, slikali, moća ća...

 

 

Vlaga i kišica stvaraju nam planinski ugođaj a činjenica da smo opet skupa nakon pustega vrimena izmami nam osmijeh i pokoji emotivni komentar.

Do Bortuna smo došli laganon šetnjicom, a Kate se okušala i u tarzanskim višanjima po bračkim lijanima ˘. Da, i toga ima na našemu otoku.
Bortun ni velika jama / pećina. I zarasla je dobro u bušak. Nažalost. Pojili smo sendviče, popili kafu iz termosice, zapalili španjulet i krenili naprid.

Nevjerovatno je lipa ta banda Brača. Svi turisti a i mi domaći idemo na sam vrh Vidove gore i od tamo uživamo u pogledu na hvarski kanal, otoke i Zlatni rat. Ali nama je ovaj pogled puno puno bolji od onog sa Sv. Vida. Vode imate osjećaj da ste u 5. dimenziji, strmo je i imate osjećaj ko da letite nad kanalon. Staza do tamo je uredno markirana, nije lagana ali nije ni teška. Rekli bismo jušto!.

 

 

Ka i na svakom putovanju tako i na našim djiradima, postoji trenutak kad započinje povratak. A ovi ni bi lagan. Uspon od dobrih uru vrimena istim puten nase po kamenoj, kozjoj stazi. Onaj lipi umor kojeg poznaju i vole svi planinari i zadovoljstvo da smo se opet pokrenuli.
5,5 uri prekrasne šetnje i meditacije, usprkos kišici, po bračkoj visoravni u društvu prijatelja je prekrasna avantura. Brač nudi i daje nevjerovatne vizure, prilike za druženja i upoznavanje samih sebe.

Krenite i vi u srce otoka, šetajte i družite se. Ništa Vas neće psihički odmorit ka šetnja prirodon na friškoj ariji u društvu prijateja.
Uživajte i vidimo se!


Prilog i fotografije: Ivan Cvitanić

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn