Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Prošle subote 4. ožujka u svećeničkoj pustinji Dračeva luka provedena je volonterska radna akcija.

 

 

 

U radovima je sudjelovalo dvadesetak župljana župe sv. Jeronima iz Pučišća na čelu sa svojim župnikom, inicijatorom ove akcije i velikim zaljubljenikom u bračke svećeničke pustinje, don Pavom Gospodnetićem. Na župnikovu zamolbu akciji su se pridružili, te veliki obol dali, članovi DVD-a Pučišća.

Ciljevi radne akcije bili su:
Čišćenje i prva faza uređivanja pristupnog puta.
Čišćenje stabala i niskog raslinja koje priječi prolaz i razgledavanje.
Čišćenje dviju pripadajućih crkvica (kapelica) te postavljanje pregrada da bi se spriječio ulaz životinjama (ovcama koje pasu na tom području).

Na veliko zadovoljstvo svih sudionika zacrtani ciljevi u potpunosti su ostvareni.
Pustinjačko naselje Dračeva luka iznimno je vrijedan i povijesnim nasljeđem bremenit lokalitet. Na južnim se padinama otoka Brača nalazi više sličnih samostana (svećeničkih pustinja). Najpoznatije su Zmajeva špilja i pustinja Blaca. Riječ je o nastambama čiji razvoj pratimo od 15. st. na ovamo. Ipak, njihovi počeci sežu u prva stoljeća kršćanstva, a po nekima i u pretkršćansko vrijeme. Bilo kako bilo riječ je o lokalitetima velike važnosti za našu vjeru i kulturu.

Pustinja Dračeva luka u povijesnim se ispravama, zajedno sa njenim utemeljiteljima, monasima Tomom iz Duća i Lukom iz Poljica, prvi put spominje početkom 16. st. Riječ je o sklopu zgrada i gospodarskih objekata sa crkvom koja je većim dijelom smještena ispod žive litice (u špilji). Samostan je tijekom vremena propadao, a najviše je stradao kada je godine 1955. Pustinja zapaljena. U spomenutom požaru uništen je veliki dio bogatog inventara i vrijedne arhivske i povijesne građe, a ono što je ostalo sačuvano prebačeno je u dominikanski samostan u Bolu. Od požara do danas pustinja Dračeva luka, kao i obližnji samostan picokara Dutić, ostavljani su na milost i nemilost vremenskim uvjetima te, sudeći prema neredu i razbijenim oltarima, krađi sklonim posjetiteljima.

Uspješno provedena radna akcija pokazuje kako mjesna Crkva okreće novu stranicu u pristupu tom svetom i povijesnim nasljeđem bremenitom lokalitetu. U planu je nastavak radova da bi se uklonila raspadnuta metalna konstrukcija iz crkve (špilje), skupilo i složilo razbacano kamenje te postavilo vrata na sakralnim prostorima. U pripremi je i organizacija ljetnog kampa vodstvo kojega bi, u suradnji s mjesnom Crkvom, preuzele udruge MAGIS i SKAC (studentski katolički centar), iskusni organizatori različitih kršćanskih ljetnih programa za mlade.

 

 

 

Prilog i fotografije: don Pavao Gospodnetić

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn