Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Prošle subote 4. ožujka u svećeničkoj pustinji Dračeva luka provedena je volonterska radna akcija.

 

 

 

U radovima je sudjelovalo dvadesetak župljana župe sv. Jeronima iz Pučišća na čelu sa svojim župnikom, inicijatorom ove akcije i velikim zaljubljenikom u bračke svećeničke pustinje, don Pavom Gospodnetićem. Na župnikovu zamolbu akciji su se pridružili, te veliki obol dali, članovi DVD-a Pučišća.

Ciljevi radne akcije bili su:
Čišćenje i prva faza uređivanja pristupnog puta.
Čišćenje stabala i niskog raslinja koje priječi prolaz i razgledavanje.
Čišćenje dviju pripadajućih crkvica (kapelica) te postavljanje pregrada da bi se spriječio ulaz životinjama (ovcama koje pasu na tom području).

Na veliko zadovoljstvo svih sudionika zacrtani ciljevi u potpunosti su ostvareni.
Pustinjačko naselje Dračeva luka iznimno je vrijedan i povijesnim nasljeđem bremenit lokalitet. Na južnim se padinama otoka Brača nalazi više sličnih samostana (svećeničkih pustinja). Najpoznatije su Zmajeva špilja i pustinja Blaca. Riječ je o nastambama čiji razvoj pratimo od 15. st. na ovamo. Ipak, njihovi počeci sežu u prva stoljeća kršćanstva, a po nekima i u pretkršćansko vrijeme. Bilo kako bilo riječ je o lokalitetima velike važnosti za našu vjeru i kulturu.

Pustinja Dračeva luka u povijesnim se ispravama, zajedno sa njenim utemeljiteljima, monasima Tomom iz Duća i Lukom iz Poljica, prvi put spominje početkom 16. st. Riječ je o sklopu zgrada i gospodarskih objekata sa crkvom koja je većim dijelom smještena ispod žive litice (u špilji). Samostan je tijekom vremena propadao, a najviše je stradao kada je godine 1955. Pustinja zapaljena. U spomenutom požaru uništen je veliki dio bogatog inventara i vrijedne arhivske i povijesne građe, a ono što je ostalo sačuvano prebačeno je u dominikanski samostan u Bolu. Od požara do danas pustinja Dračeva luka, kao i obližnji samostan picokara Dutić, ostavljani su na milost i nemilost vremenskim uvjetima te, sudeći prema neredu i razbijenim oltarima, krađi sklonim posjetiteljima.

Uspješno provedena radna akcija pokazuje kako mjesna Crkva okreće novu stranicu u pristupu tom svetom i povijesnim nasljeđem bremenitom lokalitetu. U planu je nastavak radova da bi se uklonila raspadnuta metalna konstrukcija iz crkve (špilje), skupilo i složilo razbacano kamenje te postavilo vrata na sakralnim prostorima. U pripremi je i organizacija ljetnog kampa vodstvo kojega bi, u suradnji s mjesnom Crkvom, preuzele udruge MAGIS i SKAC (studentski katolički centar), iskusni organizatori različitih kršćanskih ljetnih programa za mlade.

 

 

 

Prilog i fotografije: don Pavao Gospodnetić

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.