Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Danas je u Postirima svečano postavljena skulptura Voda akademskog kipara Emila Trutanića, kao spomen na početak izgradnje vodoopskrbnog sustava za srednjodalmatinske otoke prije gotovo pola stoljeća.

 

 

 

Prije izgradnje vodoopskrbnog sustava voda se na otocima osiguravala preko zajedničkih mjesnih vodosprema koje su se punile kišnicom odnosno preko mjesnih otvorenih akumulacija oborinskih voda i preko kućnih gustirni.

Stalni razvoj turizma, industrije i poljoprivrede bili su ključni razlozi odluke da se na Brač dovede voda s kopna te je 1970. godine započela izgradnja regionalnog vodovoda Omiš-Brač-Hvar-Vis-Šolta. Nedugo nakon početka izgradnje prvih vodoopskrbnih objekata na Braču i Omišu krenulo se i s realizacijom izgradnje vodoopskrbe otoka Hvara i Šolte. Postavljeni su vodoopskrbni podmorski cjevovodi između Brača i Hvara te Brača i Šolte, a također izgrađeni su i potrebni vodoopskrbni objekti na susjednim otocima.

Danas samo Brač broji 13 530 priključaka na vodoopskrbni sustav. Broj korisnika iz godine u godinu se povećava te se nametnula potreba planiranja povećanja dotoka vode s kopna. Prije nekoliko mjeseci svečano je otvoren obnovljeni pogon za obradu vode Zagrad koji, osim za područje Omiša, služi i kao polazište u vodoopskrbi upravo srednjodalmatinskih otoka - Brača, Hvara i Šolte. Hrvatske vode jedan su od partnera ovog projekta.

Investicija obnove pogona vrijedna je 30 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske Unije iznose više od 16 milijuna kuna dok preostali dio iznosa financiraju Hrvatske vode i naručitelj radova Vodovod d.o.o. Omiš.
S obzirom na razvoj novih turističkih zona na području Omiša, ali i otocima Braču, Hvaru i Šolti, obnovljeni pogon za obradu vode Zagrad svakako će, između ostaloga, doprinijeti i osiguranju potrebnih količina vode u turističkoj sezoni.

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn