Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Provođenje odluka o komunalnom redu nadziru komunalni redari čije ovlasti trenutačno nisu velike, ali novim zakonom to bi se moglo uvelike promijeniti.

 

 
Prijedlog novog Zakona o komunalnom gospodarstvu predviđa toliko šire ovlasti onima koji ga provode da komunalne redare mediji već sad nazivaju "gradskom policijom".

Između ostalog komunalni bi redari po novom zakonu imali pravo od građana tražiti osobne isprave ne bi li utvrdili njihov identitet. Za sada tu ovlast nemaju nego, žele li nekoga legitimirati, moraju pozvati policiju. Nadalje mogli bi ulaziti na okućnicu i dvorište zgrade ili kuće, poljoprivredna i druga zemljišta i pregledati ih a pri tome čak moći narediti vlasniku ili korisniku tih prostora da ukloni drveće, raslinje, životinje ako mu smetaju pri obavljanju pregleda.

Usvoji li se prijedlog Zakona komunalni redari moći će uzimati i izjave radi pribavljanja dokaza i utvrđivanja činjenica zatim i samo prikupljanje rečenih dokaza, odnosno utvrđivanje činjeničnog stanja fotografiranjem i snimanjem kamero. Utvrdi li prekršaj, komunalni redar može građanima ili pravnim osobama narediti otklanjanje nepravilnosti, a može i propisati kazne.

Protiv rješenja, dakle mjera ili kazni koje vam donese komunalni redar moći ćete se žaliti, no žalba ne bi odgađala njihovo izvršenje.

Komunalni redar morao bi imati najmanje srednju stručnu spremu, nositi službenu odoru i imati službenu iskaznicu.

I na kraju, no ne i najmanje važno, ukoliko se zakon usvoji svi komunalni redari na razini Hrvatske izgledati jednako jer bi izgled odore i iskaznice svaka jedinica lokalne samouprave propisivala za sebe.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.