Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Prije nekoliko dana s oprezom smo najavili veliku studen koja bi naš otok trebala zahvatiti početkom idućeg tjedna a sad su evo sve pretpostavke i potvrđene, i snijeg uz more i ledena kiša i temperature ispod ništice.

 Lokalne samouprave prema našim saznanjima podižu stanje pripravnosti na visoku razinu i u koordinaciju sa žurnim službama pripremaju se za probleme koji bi nas zbog spomenutih vremenskih (ne)prilika lako mogli zadesiti.

Sljedeći tjedan u Dalmaciji meteorolozi i za primorje i za otoke najavljuju još jedan neugodni fenomen, takozvani "ledeni dan".  Prema njihovim prognozama u nedjelju bi sa sjeveroistoka Europe na naše područje trebala stići velika  polarna zračna masa koja će nam po svoj prilici donijeti jedan od najhladnijih završetaka veljače u posljednjih nekoliko desetljeća mjerenja sa temperaturama koje će se primjerice u Zagori spustiti do minus 15 stupnjeva celzijusa pa će i tijekom tih "ledenih dana" i i maksimalne dnevne temperature biti ispod nule!
Ne treba posebno ni naglašavati kako će i osjet hladnoće zbog olujne bure biti izraženiji, tako da će se činiti još hladnije nego što zaista i jest.

Kad smo već kod bure upozoravamo na moguće orkanske udare posebno u ponedjeljak.

No da ne bi sva muka samo pala na Zagoru, led će okovati i morsku obalu. U prvoj polovici idućeg tjedna u Splitu će se živa u termometru spustiti do gotovo pet stupnjeva ispod ništice što znači da će se ponegdje u plićacima i more smrzavati.

No čekajte ima još... ako velika količina hladnoće inicira formiranje ciklone u Sredozemlju zbog povoljnih temperatura poslije šest godina ponovno bi uz obalu mogli doživjeti pravi snijeg. Onaj "ako" sa početka posljednje rečenice ipak podebljajte jer sinoptička situacija ipak ni izbliza ne nalikuje onoj iz 2012. pa spomenuta ciklona nad južnom Italijom po svoj prilici neće imati ni približno onakvu energiju kakvu je imala one "epske" zime 2012.

Bilo kako bilo snježni pokrivač će se sigurno stvoriti na Vidovoj gori no pitanje je hoće li se naši otočni poklonici skijanja i sanjkanja ove godine uopće moći dovesti do nje.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.