Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Brački fotograf Božan Štambuk zabilježio je u svom prvom samostalnom projektu ljepotu i posebnost našeg otoka.

 

 

 

 

Na još neviđen način predstavio je naš otok prekrasnim fotografijama njegovih prirodnih fenomena i kulturnog bogatstva fotografirajući ga isključivo noću kako bi prikazao motive pod novim svjetlom te naglasio njihovu mističnost.

 

 

"Za nekoliko desetljeća ljudska ekspanzija i svjetlosno zagađenje će vrlo vjerojatno ovakve prizore učiniti nemogućim. Htio sam ukazati i na taj problem i ovjekovječiti sve ljepote noćnog neba prije nego nestanu. Astrofotografija je za mene bila novost, mjesecima sam proučavao ne samo tehniku već i kretanje zvijezda, mjesečeve mijene, kiše meteora i svjetlosno zagađenje te sam konstantno pratio vremenske uvjete putem satelita. Dnevne obaveze su me sprječavale da tijekom dana istražim teren, tako da nikad nisam znao što me čeka, osim potpunog mraka i nepredvidive prirode. Pustolovni duh i ljubav prema otoku su me vodili kroz nepoznate i nepristupačne terene da unatoč pospanosti i opasnim životinjama dovršim svoj projekt. Uza sve to, od 8760 sati u godini, Mliječna staza je najbolje vidljiva tek nekih stotinjak sati, tako da sam bio i ograničen vremenom. Zbog svog uloženog vremena i truda te nezaboravnih iskustava, ova moja odiseja od preko tisuću kilometara kroz tri mjeseca zauvijek je promijenila način na koji razmišljam kao fotograf i osnažila moju ljubav prema otoku Braču" - izjavio je Božan na svojoj fb stranici, na kojoj možete pogledati fotografije.

Osim fotografija Božan je snimio i video

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.