Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Klesarska škola, odnosno njena predstavnica i ravnateljica Tamara Plastić, kao jedini je član Republike Hrvatske sudjelovala na konferenciji o dugoročnoj mobilnosti učenika u EU pod nazivom "European Commission Conference, Mobility of Apprentices in Europe, A contribution to youth employment and competeiveness of business" koja se održao od 21. do 22. ožujka.

 Ravnateljica je na ovom iznimno važnom skupu, održanom u Bruxellesu - središtu EU, koji je okupio brojne predstavnike iz cijele Europske unije prezentirala francusko-češko-hrvatsku radnu skupinu vezano za iskustva dugoročne mobilnosti u EU parlamentu, a koji se tiču zaposlenja i kompetencija mladih za posao.

Dugoročna mobilnost učenika u EU potaknuta je od strane EU parlamentaraca svjesnih da budućnost Europe duboko zavisi o strukovnim zanimanjima i strukovnom obrazovanju. Zbog toga se strukovna zanimanja nastoje učiniti što atraktivnijim učenicima svih država članica EU. Cilj je prohodnost znanja i iskustava, razmjena različitih načina rada s ciljem poboljšanja i usavršavanja, otvaranje učenika drugačijim kulturama i načinima života te, na taj način, poboljšanje života unutar EU.

Održan je sastanak kojeg su vodili predsjednik odbora za proračun, gospodin Jean Arthuis, te predstavnici Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja, Odbora za kulturu i obrazovanje i mnogi drugi. Sastanku su prisustvovali i predstavnici nacionalnih agencija za obrazovanje iz Finske, Njemačke, Španjolske i drugih zemalja, danski ministar za visoko obrazovanje, konzultanti međunarodnih obrazovnih programa, predstavnici gospodarskih komora i mnogi drugi čija je koordinacija neophodna da bi se premostile razlike u obrazovnim sustavima europskih zemalja te zakonskih propisa koji otežavaju mobilnost.

Kako bi se što učinkovitije krenulo naprijed, organizirane su radne skupine od po nekoliko zemalja koje su locirale probleme iz prije provedenih mobilnosti te predložile rješenja. Cilj je bio preispitati dugoročnu mobilnost u trajanju od 6 do 12 mjeseci, a preporuke su posebno upućene kreatorima nacionalnih politika od kojih se očekuje potpora na razini EU.

Njima bi se trebalo olakšati slanje učenika u druge zemlje, ali također i primati učenike iz drugih država EU. Za ovakvo je važno pitanje Klesarska škola Pučišća jedini predstavnik kako Republike Hrvatske, tako i cijele EU, na što moramo biti izuzetno ponosni.

Moramo naglasiti da i relevantna hrvatska ministarstva, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo obrazovanja, posvećuju veliku pažnju ovom važnom pitanju.

Zajednički rad na nacionalnoj i EU razini dobra su garancija uspjeha nastojanja da se mlade ljude potakne na odabir strukovnih zanimanja koje će im omogućiti prosperitetan život, pun zadovoljstva i uvažavanja ostalih članova društva.Fotografije: Tamara Plastić

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.