Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU prije dva dana svečano su potpisani ugovori o dodjeli 45 milijuna kuna  bespovratnih sredstava Ministarstvu zdravstva za nabavu šest brzih plovila opremljenih za hitnu medicinsku pomoći na Jadranu te dvanaest biokemijskih analizatora krvi za hitnu dijagnostiku na otocima.

 

 


Sredstva će biti utrošena na nabavu brzih brodica, ugovaranje vezova u polazišnim lukama, te analizatore krvi koji u kratkom vremenu mogu indicirati potrebu hitnog prijevoza pacijenta u bolnicu. Naveden brodice bit će stacionirane u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku.

Ugovore su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.


Brzim plovilima osjetno će se poboljšati transport životno ugroženih pacijenata s otoka do najbliže bolnice na obali. Dvanaest biokemijskih analizatora omogućit će osam najvažnijih hitnih krvnih pretraga koje će olakšati liječnicima postavljanje dijagnoze i donošenje odluke o hitnosti stanja pacijenta, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić na svečanosti u Ministarstvu regionalnog razvoja.

Kujundžić očekuje da će brze brodice biti u funkciji za godinu dvije, jer se, kaže, tek treba izabrati proizvođač. Biokemijski analizatori, očekuje ministar, mogli biti raspoređeni na otoke i u funkciji već do početka ovogodišnje sezone.


Žalac je izrazila zadovoljstvo da je 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava te istaknula da je tijekom ove i prošle godine ubrzan rast ugovaranja europskih sredstva u zdravstvenu infrastrukturu.
S obzirom da hitna medicinska služba mora biti dostupna svim građanima, za sljedeće financijsko razdoblje najavila je razmatranje uspostave hitne helikopterske medicinske službe koja bi bila komplementarna s danas potpisanim ugovorom i koja bi pomogla hitnom zbrinjavanju pacijenata s otoka.
Izvor: Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU

 

 

 

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.