Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Danas, nedjelju prije Uskrsa slavimo Cvjetnicu: Nedjelju Muke Gospodnje. Ovaj kršćanski blagdan uvod je u Veliki tjedan, a u crkvama diljem zemlje i svijeta blagoslivljat će se grančice plami, maslina i lovorike.

 Kada je Isus ulazio u Jeruzalem narod ga je dočekao s palminim i maslinovim grančicama u rukama. S njima su mu mahali, a putem kojim je išao na svojem magarcu rasporostirali svoje haljine. Običaj blagoslivljanja grančica počeo je u 4. stoljeću, a iz Rima u kojem se pojavio u 9. stoljeću se proširio po čitavom svijetu. Bogoslužje na ovaj dan ima dvostruki sadržaj: prvi je svečani Isusov ulazak u Jeruzalem (‘Hosana’), a drugi je pjevanje ili čitanje Muke Isusove (‘Raspni ga’).

S blagdanom Cvjetnice počinje Veliki tjedan, kada se katolici prisjećaju muke Isusove, tjedan velike ozbiljnosti i sabranosti,  a posebno se obilježava Veliki četvrtak, Veliki petak i uskrsno bdijenje, da bi sve završilo u nedjelju i to slavljem najvećeg katoličkog blagdana, Uskrsa.

Uz Cvjetnicu je vezan još jedan kršćanski običaj, a to je umivanje vodom u koju se prije stave latice cvijeća. Najprije se to odnosi na ljubičice jer one požure i uvijek ih ima na Cvjetnicu. No, ako prođu, kada je kasna Korizma, onda se to radi s drugim cvijećem ili mirodijskim biljem. To je jedan način sudjelovanja u svečanom ulasku našega Gospodina u Jeruzalem na sami dan Cvjetne Nedjelje i početka Velikoga Tjedna.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.