Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Naša čuvena Klesarska škola u Pučišćima nastavlja s pozitivnom tradicijom kvalitetnog druženja kroz učenje s osnovnoškolcima u klesarskoj radionici.

 Uz stručno vodstvo njihovih sjajnih vodiča, učenika klesarske škole, osnovci su se upoznavali s ovim plemenitim starim zanatom po kojem je njihovo mjesto postala poznata širom svijeta.
Ovaj put mladi su klesari i škarpelini ugostili učenike 2. razreda Osnovne škole "Pučišća" koji su onako dječje radoznalo pregledali svaki baril i svaki kameni blok te budno pratili priču o školi i klesarstvu a nakon odslušanih "predavanja" i sami vrlo vješto preuzeli alat te počeli klesati dokazavši da je klesarstvo uglavljeno u genetski kod svih Pučišćana.


Uz osnovce u posjetu Klesarskoj školi bile su u njihove kolege, učenici viših razreda Osnovne škole "Bratov Letonja" iz slovenskog mjesta Šmartno ob Paki. Spomenuta škola, zajedno s cijelim mjestom, baš kao i ova Pučiška, njeguje svoju kulturnu baštinu pa im je njezino očuvanje zasigurno bila misao vodilja pri odabiru izleta na Brač. Posjetili su Klesarsku školu i bili zadivljeni viđenim pa je za očekivati kako će se, u godinama koje slijede, očuvanju klesarstva kao kulturnog dobra pridružiti i pokoji slovenski učenik.

 Izvor: Klesarska škola Pučišća FB
Fotografije: Tamara Plastić / Simona Širković Martinić

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.