Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Posjetu EU parlamentuNa poziv Hrvatskog europarlamentarca Olega Valjala Europski je parlament posjetila hrvatska otočka delegacija koju su sačinjavali predstavnici Visa, Hvara, Korčule, Lastova, Mljeta i naravno Brača.

 

 

 


Radni posjet delegacije trajao je tri dana, od 1. do 3. travnja, a istu su sačinjavali zastupnici općinskog vijeća Mljeta, gradski vjećnici s Korčule, Fabijan Bronzović zamjenik gradonačelnika Hvara, Tonka Ivčević Gradonačelnica Komiže, Leo Katić načelnik Lastova, Tanja Miličić Direktorica Turističke zajednice grada Hvara, Tihomir Marinković načelnik Bola i Ivana Marković Gradonačelnica grada Supetra.

Prvog dana dobrodošlicu u sjedište EU poželjeli su im njihov domaćin gospodin Valjalo i zastupnici iz hrvatske delegacije socijalista i demokrata u Eurposkom parlamentu Tonino Picula, Marino Baldini i Sandra Petrović Jakovina.

 

 

Drugi dan posjeta započeo je obilaskom Europskom parlamenta tijekom kojega za delegaciju ulogu vodiča preuzeo voditelj Ureda zastupnika Valjala g. Nikša Spremić.

Nakon obilaska uslijedio je radni sastanak delegacije na temu "Hrvatskih otoka u Europskoj uniji - njihovi problemi, izazovi i mogućnosti" na kojem je kroz raspravu pokazano kako su naši otoci još uvijek su u određenoj mjeri zakinuti te se ne zna dovoljno o prilikama koje nam se pružaju u Europskoj uniji, a kamoli o alatima i mehanizmima putem kojih se može doći do konkretnih sredstava za realizaciju infrastrukturnih ili nekih drugih projekata.

Odmah potom i delegacija je posjetila Ured hrvatskih regija u Bruxellesu gdje se na sastanku sa voditeljicom Ureda gospođom Iris Jakupić upoznala sa brojnim načinima na koje hrvatski otoci mogu iskoristiti svoje europske prilike.

 

 

Poslijepodne je bilo rezerevirano za okrugli stol sa zastupnikom Valjalom i gospodinom Nikšom Tkalecom iz Stalnog predstavništva RH pri europskoj uniji na temu Hrvatski otoci i europski fondovi - kako do sredstava? Gospodin Tkalec upoznao je naše predstavnike s nizom konkretnih rješenja za probleme koje otoke muče kada su u pitanju europski fondovi pruživši im tako prijeko protrebni početni uvid u prilike koje stoje na raspolaganju otocima u pogledu regionalnog razvoja, te osobito u kontekstu kohezijske politike i fondova Europske unije.

Treći i završni dan posjeta dan bio je rezreviran za posjet Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Eurposkoj uniji i sastanak sa veleposlanikom RH Matom Škrabalom koji je otočke predstavnike primio vrlo srdačno i porazgovarao s njima o dodatnim mogućnostima za zajedničko djelovanje i pronalazak najboljih rješenja za uspješniji i bolji razvoj lokalnih zajednica na otocima.

 


Na rastanku od delegacije njihov se domaćin, europarlamentarac Valjalo zahvalio svima na posjeti te izrazio svoje uvjerenje kako je ovo tek početak jedne uspješne i kvalitetne suradnje u korist zalaganja za naše otoke.

Fotogaleriju o posjetu predstavnika dalmatinskih otoka Europarlamentu pogledajte na našim FB stranicama.

 
Bračonline

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.