Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Konferencija za medijeU supetarskoj galeriji "Ivan Rendić" održana je jučer press konferencija na kojoj je supetarska gradonačelnica Ivana Marković na isteku prve četvrtine svojeg mandata predstavila javnosti rezultate dosadašnjeg rada.

 

 

 

Gradonačenlnica je pred medije izašla u društvu svojih suradnika, zamjenika gradonačelnika Šimice Dragičevića, predsjednika Gradskog vijeća Petra Maričića, direktora TZ Ive Cvitanića te predstavnika stranaka koje u Gradskom vijeću imaju većinu Mate Martinića i Branka Jakovljevića.

Konferencija je započela kratkim prikazom situacije koju je nova granitura zatekla u Gradnu nakon primopredaje vlasti a koja je prema riječima same gradonačelnice bila teška i sumorna. Dugovi Grada, čiji je godišnji proračun 15,5 milijuna kuna 30.06.2013. godine iznosili su preko 22 milijuna kuna, novu upravu dočekao je i blokirani račun grada te brojni sudski sporovi u višemiljunskim iznosima. U toj situaciji Grad je funkcionirao sa 1,1 mil kuna koje su mu dodijeljen po sudskoj presudi s tim da je ta sredstva mogao trošiti samo namjenski (plaće, održavanje javnih površina, javna rasvjeta i sl.).

 

 

Prvi cilj bio je podmira obveza i deblokada računa, te smanjenje broja sudskih sporova a dio toga smo realiziran je u prvih šest mjeseci te je ukupni dug od 22 milijuna smanjen za 7 milijuna kuna čemu je pomogla i privremena deblokada računa te sklapanje šest sudskih nagodbi kojima je osim smanjenja troškova odvjetnika izbjegnuto i plaćanje više od 4,5 milijuna kamata.

Drugi dio napora usmjeren je na konačno sređivanje i uknjižbu imovine grada, što se posebno odnosilo na poslovno - gospodarsku zonu Žedno drage u kojoj je tako uknjiženo oko 20 tisuća kvadratnih metara nakon čega je izvršena parcelacija tih čestica, napravljen projekt i dobivena lokacijska dozvola za ceste u zoni što je u novije vrijeme ujedno jedna od prvih dozvola za komunalnu infrastrukturu u gradu Supetru uopće.

Preduvjeti za dolazak potencijalnih investitora su time bili napravljeni pa je jedan dio tih čestica, točnije 12750 m2 stavljen na prodaju te je nakon provedenog natječaja 30. ožujke ove godine potpisan ugovor o kupoprodaji kojim je Grad je rečenu površinu prodao 130 EUR po kvadratu tj. za ukupnu sumu od 1,6 mil eura tvrtki Modo developmnet Brač koji će na istoj razvijati svoj pogon o čemu ćemo svi skupa uskoro biti posebno izvješteni.

 

 

Kako je gradonačelnica objasnila većina prodajom dobijenih sredstava utrošit će se na podmiru pristiglih obveza Grada Supetra (cca 12 mil kuna), te za konačnu deblokadu računa Grada na koju se, podsjetimo se čeka već pune dvije godine.

Sve to trebalo bi omogućiti Gradu da napokon ponovno stane na noge te otvoriti širom vrata velikim projektima poput preseljenja benziske pumpe, konačnom dovršetku sportske dvorane (u gradu se nadaju već iduće školske godine) te izmjene i dopune prostornih planova kao i izrade UPU-a.

Posebna bi se pozornost u idućem razdoblju trebala posvetiti sanaciji otpada i izradi reciklažnog dvorišta, spor sa Fondom za zaštitu okoliša okončan je nagodbom, sklopljeni su novi Ugovori o sufinanciranju nabavke vozila za komunalni otpad, energetsku učinkovitost i nabavku kanti a u tijeku je sklapanja ugovora o sanaciji samog deponija. Izrađen je i Plan gospodarenja otpadom, koji je prošao javni uvid i dobio odobrenje od Županije i po čijem bi donošenju Grad Supetar po prvi put u svojoj povijesti trebao imati jasne smjernice što mu je raditi s otpadom.

 

 

U nastavku press konferencije riječ je preuzeo Predsjednik Gradskog vijeća Pero Maričić i taksativno naveo projekte koji su o proteklom desetomjesečnom razdoblju završeni kao i one koji su na području grada upravo u tijeku ili pred završetkom.

Tako smo doznali kako je u vrtiću uređen jaslični WC a pokrenuta je i izrada projekta proširenja, dogradnje i uređenja dječjeg vrtića, koji će se prijaviti na EU fondove. U Mircima su pak pri kraju radovi na uređenju mrtvačnice u Mircima (investicija od 120 tisuća kuna) a saniran je i tamošnji most (85 tisuća kuna).

Sa Lučkom upravom Splitsko-dalmatinskom upravo se dovršava na projekt uređenja izlaska iz trajektne luke (investicija od 900 tisuća) a ishođena je i lokacijska dozvola te osigurana sredstva za uređenje dijela Vlačice, sanaciju mosta i oblaganje čitavog dijela u kamen uz mogućnost ljetnog veza.

Započeti su radovi na izgradnje kanalizacije u Biokovskoj ulici a pri kraju su uređenja dvaju dječjih igrališta i igrališta sa Fitnes spravama, i to jednog u Supetru a jedanog u Splitskoj.

Gospodin Maričić završio je svoje izlaganje konstatacijom kako je u jako kratkom vremenu napravljen veliki iskorak u pogledu upravljanja javnim površinama što se prvnestveno odnosi na donošenja nove Odluke o upravljanju javnim površinama te izradi novog Plana i rasporeda kioska i štekata za 2014. godinu a sve u cilju uvođenja reda u izgled javnih površina na način da se ima kontrola nad postavljanjem reklama, izgledu štanda i vanjskih dijelova trgovina.

 

 

Na kraju konferencije za novinare Gradonačelnica Marković istakla je kako su ona i njeni suradnici usprkos teškoj situaciji koju su zatekli pokrenuli rješavanje brojnih pitanja koja su se godinama gomilala.

Svjesna sam da naš mandat traje vrlo kratko, 4 godine brzo prođu no dokazali smo da se sistematskim i odgovornim radom može puno toga napraviti - rekla je Marković nastavivši - Koristim ovu prigodu da zahvalim svim svojim suradnicima, a posebno svome zamjeniku Šimici Dragičeviću na samozatajnom radu i predsjedniku Vijeća Petru Maričiću na potpori od strane Vijeća te direktoru TZ, Ivi Cvitanići na svim njegovim idejama oko raznih projekata koje zajedno vodimo. Hvala svima stranačkim kolegama na potpori, a posebno hvala svojim sugrađanima na velikoj potpori proteklih 10 mjeseci. Stvarno nije bilo lako, ali sam itekako zadovoljna kada se vide rezultati rada - završila je konferenciju Gradonačelnica Marković.

 

Bračonline

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.