Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

MullerDirektor Fonda Sven Müller održao je u Supetru tribinu za građane o energetskoj obnovi kuća u gradu Supetru i općini Sutivan.

 

„Samo ove godine projektima energetske učinkovitosti će se obuhvatiti tri puta više kućanstava negoli svih deset godina postojanja Fonda, a za njihovo sufinanciranje osigurali smo 160 milijuna kuna, umjesto prvotno planiranih 50 milijuna.“ Izjavio je direktor Fonda Sven Müller na jučer održanoj tribini u Supetru na kojoj je predstavio program energetske obnove kuća, a u okviru kojeg su upravo u tijeku natječaji u Gradu Supetru i Općini Sutivan, a u pripremi je i natječaj za općinu Selca. „Pojednostavili smo proceduru za prijave, a jedinicama lokalne samouprave osigurali pomoć u pripremi natječajne dokumentacije.“ dodao je Müller.

Na tribini su sudjelovali i gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković i načelnik općine Sutivan Ranko Blaževićć te su građani mogli dobiti potrebne informacije o programu i natječajima za projekte energetske učinkovitosti koji su u tijeku.

Grad Supetar i općine Sutivan i Selca nalaze se među 180 jedinica lokalne samouprave kojima su odobrena sredstva Fonda za sufinanciranje programa energetske obnove kuća. Za projekte Supetra, Sutivana i Selca odobreno je više od 1,2 milijuna kuna sufinanciranja,a njima će se na energetski učinkovit način obnoviti 31 kućanstvo. Ukupna vrijednost projekata je 2 milijuna kuna.
Vlada RH Program je donijela u ožujku ove godine. Programom je bila predviđena energetska obnova 2.000 obiteljskih kuća godišnje, a prema sadašnjim pokazateljima, samo u ovoj godini projektima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije bit će obuhvaćeno preko 6.000 kućanstava. Za njihovo sufinanciranje u 2014. godini Fond za zaštitu okoliša osigurao je čak 160 milijuna kuna, tri puta više sredstava nego što je prvotno planirano.

Program energetske obnove obiteljskih kuća provodi se kroz Fond u suradnji sa županijama, gradovima i općinama. Građanima se omogućuje da ostvare subvencije od 50% pa do čak 80% iznosa za, primjerice, područja od posebne državne skrbi ili prvu skupinu otoka. Uz značajan udio bespovratnih sredstava koje građani mogu dobiti, pojednostavljena je i procedura za prijave.
Program je usmjeren upravo na energetsku obnovu obiteljskih kuća jer one čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj. Najviše ih je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.