Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

ZmajlovićGrad Supetar projektom „Zeleni Brač“ ujedinio sve općine na otoku u misiji edukacije o važnosti razdvajanja otpada već od najranije dobi.

 

 

"Život na otoku nekome sa strane može izgledati idilično, jer vidi sunce, more i slike plaža punih gostiju u ljetnim mjesecima, no otoci  imaju svoje specifičnosti s kojima se moraju nositi, potrebe i izazove. Zato sam danas na Braču, razgovaram s predstavnicima lokalne samouprave Supetra, Bola, Milne, kako bismo vidjeli što se radi vezano uz resor koji vodim i što je potrebno učiniti kako bismo omogućili razvoj i veću kvalitetu života otočana. Na Braču sufinanciramo projekte gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti vrijedne gotovo 7 milijuna kuna. Ti projekti donose višestruke koristi. Oni znače poslove za domaće tvrtke i obrtnike, povećanje kvalitete života i uštede za naše sugrađane te čisti okoliš." - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović jučer u Supetru na Braču.

Ministar Zmajlović održao je sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave: gradonačelnicom Supetra, Ivanom Marković sa suradnicima iz Grada, predsjednikom gradskog vijeća Supetra, Perom Maričićem sa suradnicima, načelnikom Bola, Tihomirom Marinkovićem i načelnikom Milne, Franom Lozićem te direktorima gradskog komunalnog društva Supetar, Zoranom Marinelićem i komunalnog društva za otok Brač, Nišom Tomichem. Teme sastanka bile su gospodarenje otpadom i projekti energetske učinkovitosti.

Govoreći o gospodarenju otpadom, ministar je istaknuo da uvođenje cjelovitog sustava Gospodarenja otpadom nema alternative ako želimo prestati sa slikama odlagališta s kojih se šire neugodni mirisi a ptice i druge životinje raznose smeće. Promjene koje se događaju u zadnjih
dvije i pol godine ogromne su u odnosu na prethodnih desetak godina i s punim pravom možemo reći da su one tektonske.

„Nakon deset godina stagnacije na svim područjima, u samo dvije godine napokon se zaista vide značajni pomaci u razvrstavanju otpada - u posljednjih dvije i pol godine Fond je sufinancirao projekte izgradnje reciklažnih dvorišta, mobilnih jedinica, nabave komunalne opreme
ukupne vrijednosti čak 400 milijuna kuna. Ove investicije u samo 2 godine značajno premašuju vrijednost investicija u proteklih 8 godina zajedno, tijekom dva mandata prethodnih vlada. Sanacije odlagališta su nakon godina stagnacije ponovo krenule, kao i aktivnosti na izgradnji centara za gospodarenje otpadom. Ovo pokazuje da napokon postoji stvarna politička volja za promjene.“ – rekao je ministar Zmajlović.

Primarna selekcija pokrenuta je i na otoku Braču. „Nabavlja se komunalna oprema vrijedna 2,3 milijuna kuna koju sa 60% sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Grad Supetar i ostale bračke općine povlače i značajna sredstva za projekte energetske učinkovitosti. Ukupna vrijednost projekata energetske učinkovitosti iznosi 4,5 milijuna kuna, od čega također 60% osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ove jeseni pokrećemo i projekt „Zeleni Brač“ na koji sam osobito ponosna jer je Supetar uspio ujediniti sve otočke općine u zajedničkom programu edukacije o važnosti razvrstavanja otpada od najranije dobi.“- istaknula je gradonačelnica Ivana Marković.

Na Braču je do sada sanirano i zatvoreno 7 odlagališta, a za još 2 - Košer u Pučišćima i Kupinovicu u Supetru priprema se dokumentacija za sanaciju. Cjeloviti sustav zaživjet će izgradnjom pretovarne stanice i Centra za gospodarenje otpadom Lećevica za cijelu županiju. 

 

Dobru suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima i općina Milna. „Sklopili smo ugovor o obnovi javne rasvjete po načelima energetske učinkovitosti. Zamijenit ćemo 347 rasvjetnih tijela svjetiljkama u tehnologiji visokotlačnog natrija i LED tehnologiji. Očekujemo uštede u troškovima, a šaljemo i dobru poruku jer primjerom općine skrećemo pozornost i našim sugrađanima na koristi od korištenja obnovljivih izvora energije i energetski učinkovitih tehnologija.“, dodaje načelnik Milne, Frane Lozić.

Planove u takvom smjeru imaju i u Bolu pa načelnik Tihomir Marinković navodi: „Iz Fonda smo dosad dobili sredstva za tri projekta vrijedna 470.000 kuna, od čega Fond snosi 200.000 - obnovu dijela vanjske rasvjete, polupodzemne kontejnere, kante za odvojeno pokupljene otpada čime smo pokrili dvije trećine ukupnih potreba općine, a nadamo se da ćemo iduće godine pokriti i zadnju trećinu. Isto
tako, na jesen se planiramo prijaviti za nabavu malog komunalnog vozila za uklanjanje otpada s ulice za općinu Bol.“

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.