Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

SUPETAR I TOKAJ - BRATIMIProšlog tjedna delegacija Grada Supetra posjetila je Grad Tokaj i s predstavnicima tog mađarskog grada potpisala Povelju o bratimljenju.
Suradnja i zbližavanje dvaju gradova započela je pred više od 2 godine tijekom Dance & music festivala kojeg svake godine zajednički organiziraju Silvija i Jozef Kalmar, naši sugrađani mađarskog porijekla koji žive i rade u Splitskoj i Turistička zajednica Grada Supetra. Želja za bratimljenjem i bližom suradnjom konkretizirana je potpisivanjem pisma namjere za bratimljenjem u travnju prošle godine tijekom održavanja Međunarodnog kulinarskog festivala „Biser mora“.

Ovo je prvi put da se Supetar bratimio s nekim drugim gradom pa su i supetarska Gradonačelnica Ivana Marković i predsjednik Gradskog vijeća Petar Maričić izrazili svoje zadovoljstvo i ponos ocijenivši taj trenutak povijesnim za Supetar. Gradonačelnica Ivana Marković, je prilikom potpisivanja Povelje o bratimljenju istaknula kako je to tek početak konkretne suradnje na polju kulture, turizma i gospodarstva uopće.

Predstavnici Tokaja na čelu s gradonačelnikom György Postom na prekrasan su način ugostili našu delegaciju pokazavši im tijekom četverodnevnogg botravka način rada, ustroj i uspjehe tokajske samouprave prezentiravši istovremeno i svoju bogatu vinogradarsku i vinsku tradiciju. Zahvalivši svojim domaćinima na gostoprimstvu supetarska je Gradonačelnica pozvala izaslanstvo Grada Tokaja u uzvratni posjet Supetru u lipnju te inicirala zajedničku organizaciju tjedna tokajskih vina i hrane te poslovni susret obrtnika i predstavnika javnih institucija dvaju gradova ali i cijelog našeg otoka sa ciljem konkretne gospodarske suradnje na dobrobit obaju gradova pobratima.


Izaslanstvo Grada Supetra uz Gradonačelnicu Ivanu Marković i predsjednika Gradskog vijeća Petra Maričića, činili su još i Nikola Martinić – Dragan (vijećnik GV), Ivica Blažević (pročelnik Grada Supetra), Ivan Cvitanić (direktor TZG Supetra), Tonči Sanader (potpredsjednik LAG-a Brač), Frane Mladineo (član UO DVD Supetar) te Silvija i Jozef Kalmar.

Fotografije posjeta naše delegacije gradu Tokaju i potpisivanja deklaracije o bratimljenju pogledajte u foto-galeriji na našoj FB stranici.

Fotografija: Službene stranice Grada Tokaja

 

TokajTokaj je mali, pitoreskni gradić sa nešto više od 4 000 stanovnika, smješten na sjeveroistoku Mađarske, na ušću rijeke Bodrog u Tisu. Regija ovog gradića sastoji se od 24 općine koje su sve uglavnom orijentirane na proizvodnju vina ali i na turizam. Tokaj ostvaruje cca 65 000 noćenja na godišnoj razini. Broj stvarnih turističkih dolazaka teško je utvrditi s obzirom da su ipak orijentirani na jednodnevne posjete. Organizairaju nekoliko velikih festivala, uglavnom usmjerenih na vino i tradiciju vinarstva.

Inače, vinska regija Grada Tokaja i tradicija vinarstva u tom kraju od 2003.g. nalaze se na UNESCO-oj listi svjetske kulturne baštine.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.