Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

PET PITANJA KANDIDATIMA ZA NAČELNIKA OPĆINE MILNAKao što vjerojatno znate izvanredni izbori za mjesto načelnika u Milni ušli su u pripretavanje, iskoristili smo pauzu između dva izborna kruga i postavili pet pitanja preostalim kandidatima za čelno mjesto općine.

 

Stanovnici Milne, Bobovišća, Bobovišća na moru i Ložišća ove će nedjelje birati između dva kandidata, Anamarie Rošin (HDZ) i Frane Lozića (SDP). Prigoda je to da im postavimo nekoliko pitanja i potražimo odogovore koji će vjerujemo zanimati kompletno biračko tijelo općine.

Anamaria Rošin (HDZ)

Frane Lozić (SDP)

 

Kako komentirate ove izvanredne izbore u vašoj općini? Je li do njih uopće trebalo doći i nude li oni zaista priliku nekog novog početka za sve stanovnike općine Milna?

Rošin: O tome jesu li trebali prijevremeni izbori i nude li priliku novog početka za Općinu Milna, mislim kako dovoljno govori podatak o 80 posto, od ukupno izašlih birača u prvom krugu, koji su svojim glasanjem zatražili promjene. Tim više što je i izlaznost bila gotovo 60 posto, dakle posve vjerodostojna. Uvjerena sam kako će se isto potvrditi i u drugom krugu.

Lozić: Do raspuštanja Općinskog vijeća i Načelnika nije došlo zbog nezadovoljstva predloženim proračunom za 2015. godinu jer o istom nitko nije niti raspravljao. Istina je da je do raspuštanja došlo jer nisam pristao na ispunjavanje želja pojedinih vijećnika i njihovih nezasitnih apetita pri prenamjeni zemljišta u građevinsko. Naprotiv, učinio sam upravo suprotno i predložio da se građevinsko zemljište Milne širi prema već izgrađenoj cestovnoj infrastrukturi u skladu sa zakonom i već izglasanoj Odluci tog istog Vijeća. 

Pretpostavimo da dobijete izbore i budete izabrani za Načelnicu/Načelnika u kojem pravcu planirate usmjeriti daljnji razvoj vaše općine?

Rošin: Za početak, u stvaranju preduvjeta za daljnji razvoj, a to su: utvrđivanje pravog stanja u Općini, ne samo financijskog već i po pitanju otvorenih ugovora, sudskih postupaka, evidencije materijalne i nematerjalne imovine, zahtjeva mještana, potom, eventualna reorganizacija službi, u svrhu učinkovitog i transparentnog poslovanja, kroz redovitu i neposrednu komunikaciju na terenu, posebice s Mjesnim odborima. Prioritet je očuvati i skrbiti za život Općine sada, podizati životni standard sadašnjeg stanovništva. Naravno, istodobno, razbistriti potencijale cjelokupnog područja i komplementarno ih upregnuti u svrhu , prije svega, održivog razvoja.

Lozić: Osobno smatram da je primarno dovršiti započete infrastrukturne projekte, Obilaznica Milna jug, Zaobilaznica Ložišće, Proširenje ceste u Bobovišćima na moru, Plaža Bijaka da spomenem samo neke. Infrastruktura je krvotok neophodan za gospodarski, kulturni, prometni i svaki drugi razvoj naše općine. Od velike važnosti je i razvoj programa upravljanja imovinom općine, naime u proteklom razdoblju u vlasništvo općine uknjižena su mnoga zemljišta i brojne druge nekretnine  a sada treba osmisliti i u djelo provesti valjan i efikasan sustav upravljanja njima. Ovdje posebice apostrofiram ucrtavanje turističke zone "Duboka" u Prostorni plan SDŽ, ista je naime u cijelosti vlasništvo općine Milna i jedan je od najznačajnijih naših razvojnih potencijala kojem svakako treba pokloniti posebnu pozornost.

A koji su po vašem mišljenju gorući problemi u njoj sa kojim se najprije treba uhvatiti u koštac?

Rošin: Osnovni je ovrha nad općinskim računom, zbog slučaja "Češki kamp". Valja ponovno pročešljati dokumentaciju, sagledati je "novim očima", i obavezno sjesti za stol s ovrhoviteljem. A onda tu je cijeli niz, kako kažete, gorućih problema. Najvrućji od njih, konačan završetak kanalizacisjkog sustava, bez toga nema ni priče o daljnjem razvoju Općine. Za te, ali i za svake ostale veće probleme, odnosno, projekte, formirat ćemo radne i stručne timove.

Lozić: Fiskalno jačanje općine. Da bi se uopće mogli realizirati planirani projekti prije svega potrebno je povećati vlastite prihode Općine. Ova Općina je još prije dvije godine ozbiljno shvatila ovaj problem a uspjeh se može vidjeti već na izvršenju proračuna za 2014. godinu u kojemu je razvidno da su se pojedini prihodi i dvostruko povećali. Rezultat mjera koje sam kao načelnik poduzeo po pitanju povećanja prihoda biti će evidentan već tijekom ove godine.

U predizbornim diskusijama u prvom krugu često se povlačilo pitanje ukidanja katamaranske linije za Milnu, prometna izolacija teško pada svim bodulima a posebno stanovnicima mjesta koja su udaljenija od naših dviju trajektnih luka u koja svakako spadaju i naselja vaše općine. Kako vi vidite taj problem i gdje nalazite njegovo rješenje?

Rošin: Odlukom Vlade RH iz 2013. godine, Milni je stavljena na raspolaganje brzobrodska državna veza Split – Rogač. Tadašnji načelnik odustao je od nje, uvjeren kako će dogovoriti ubacivanje Milne u državnu liniju Split – Vis. Zahvaljujući njegovim pregovaračkim sposobnostima, eto, do danas nemamo nijednu. Već sam počela razgovore u Splitsko-dalmatinskoj županiji kako bi pronašli neko, barem djelomično rješenje do raspisivanja državnih koncesija 2017. godine. Valja biti uporan.

Lozić: Problem katamaranske linije usprkos njegovim praznim obećanjima nije pitanje koje može riješti župan jer je upravo županija zbog manjka proračunskih sredstava još prije dvije godine odbila daljnje sufinanciranje ove linije. Ovo je dakle problem koji se rješava na razini resornog ministarstva i Vlade RH.

Na žalost ne možemo izbjeći pitanje i brojnih tužbi i sudskih procesa koji su se protiv Frane Lozića kao, sada već bivšeg, načelnika općine vodile u proteklom razdoblju. Kako vi to komentirate?

Rošin: Kao teško breme, naravno i za njega osobno i njegovu obitelj, ali svakako i za cijelu Općinu. Osobito ovi posljednji, u slučaju "Češkog kampa", zbog kojeg je cijela Općina pod psihozom. Upravo radi toga, mislim da je razumno da konačno odstupi. Pa, 14 godina je bio načelnik. Zar mu stvarno više nije dosta?! Mještani su, glasovanjem 8. ožujka, jasno kazali da njima jest.

Lozić: Istina je, u proteklih desetak godina optuživan sam za 137 kaznenih djela od čega sam u ovom trenutku za 133 potpuno oslobođen a postupak se još uvijek vodi za 4. Najteže  djelo koje mi se stavlja na teret je prodaja kampa za kojega u optužnici piše da sam protuzakonito općini Milna pribavio znatnu imovinsku korist dakle ne sebi nego općini. Činjenica je da Općina Milna po pitanju Češkog kampa nije dužna ni lipe, jer su sredstva od prodaje tog zemljišta u iznosu od gotovo 8 milijuna kuna deponirana na posebnom javnobilježničkom računu. Nasuprot tome Općina Milna sada trpi štetu jer su tadašnji vijećnici HDZ-a, HNS-a, HSLS-a, HSS-a i dio nezavisnih odbili prihvatiti prijedlog nagodbe društva koje je odustalo od kupnje zemljišta a kojim bi se općina obvezala isplatiti samo do tog trenutka uplaćenu glavnicu uz oprost kamata u iznosu od 4 milIjuna kuna čime su svjesno nanijeli štetu svojoj Općini.

Redakcija portala zahvaljuje kandidatima na vremenu koji ste izdvojili za nas i naše čitatelje.

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.