Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

BRAČANIN U SABORUUpoznajte Jakšu Baloevića, zastupnika u Hrvatskom saboru bračkih korjena i član predsjedništva Novog vala - Stranke razvoja.

 Prema vlastitom prizanju Baloević se u svom političkom radu svakodnevno se vodi načelom da je osnovna zastupnička zadaća zastupanje životnih interesa građana koji su mu iskazali povjerenje. Tako je jedna od osnovnih odrednica njegovog
rada uz političke aktivnosti i konkretna pomoć socijalno ugroženima i potrebitima, bolesnima, potpora mladima u bavljenju raznim društvenim aktivnostima, a posebice sportu, te očuvanju kulture, tradicije i potpora vjerskim zajednicama.

Porijeklom iz Dola na otoku Braču, s ponosom , kada je god u prilici na razne načine nastoji pomoći u svim područjima  života na rodnom otoku. Tako je, iz sredstava dobivenih za svoj politički rad, za obnovu Župne crkve u Dolu uplatio 10.000,00 kuna, nogometnom klubu Sardi iz Postira 5.000,00 kuna, te karate klubu Brač iz Supetra 3.000,00 kuna.

To je samo dio humanitarne i donatorske  aktivnosti  zastupnika u Hrvatskom saboru Jakše Baloevića, koji će sa takvim radom, shodno post izbornim obećanjima nastaviti i dalje.

 

Na upit da izdvoji neki od problema na koji u svom radu u posljednje vrijeme stavlja najveći naglasak gospodin Baloević je istakao svoje nezadovoljstvo financiranjem sveučilišta u Splitu koje je usprkos činjenice da je riječ o drugom hrvatskom sveučilište po broju studenata (22.038), dobilo je najmanje sredstava iz državnog proračuna za 2015.
godinu.

Sveučilištu u Splitu država je namijenila 316 milijuna kuna za 2015. godinu, što je skoro pet puta manje od iznosa koje je odobreno Sveučilištu u Zagrebu.

Nelogičnosti u raspodjeli sredstava iz državnog proračuna ilustriraju i slijedeći podaci:
Osječko Sveučilište koje ima 3000 studenata manje, dobit će 22 milijuna kuna više nego splitsko, a ima i 200 zaposlenika više. Slično je i sa Sveučilištem u Rijeci, koje će dobiti 330 milijuna državnih kuna za 2015. godinu, a ima skoro pet tisuća studenata manje nego splitsko. A tek činjenica da sa manje studenata imaju više zaposlenih.

    Nije problem što svi  sveučilišni centri dobivaju previše novca iz budžeta, nego u tome što se  Sveučilištu u Splitu daje premalo i što su  kriteriji raspodjele sredstava nepravedno napravljeni.

    Naime, iznos sredstava ovisi i o broju zaposlenih na pojedinom Sveučilištu, a nitko sretniji od splitskih dekana ne bi bio kada bi im se nakon dugogodišnjeg poluprešutnog moratorija na zapošljavanje novih kadrova konačno odobrila i nova radna mjesta.
 Primjera radi Medicinski fakultet u Splitu ima osam puta manje zaposlenih po studentu od Medicine u Zagrebu, te četiri puta manje nego Medicinski fakultet u Rijeci.


Država  je u posljednjih pet godina  Sveučilištu u Splitu za četiri puta smanjila iznos za materijalne troškove, a istovremeno smo na upravljanje dobili nedovršene zgrade koje smo sami morali opremiti i privesti svrsi.
U dva navrata postavljao sam i nadležnom ministarstvu zastupničko pitanje u svezi dovršenja zgrade Kampusa i preseljenja tri fakulteta, ali ni od tog ništa. Skoro završena zgrada propada neuseljena.


Najnepovoljnija situacija u državi što se tiče financiranja sveučilišta je u  
Splitu. Prof.dr. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu
mišljenja je da za kvalitetan rad i obrazovanje studenata  nedostaje najmanje još stotinu nastavnih radnih mjesta, te još desetak radnih mjesta za službu interne revizije te za zaposlenike koji bi radili na povlačenju sredstava iz EU fondova za što je dobio) podršku članova Senata.

Kao saborski zastupnik sa tog područja osjećao sam se obveznim prema biračima i zaposlenicima Sveučilišta koji obrazuju mlade za našu budućnost,  dati im podršku i na ovaj način javno ukazujući na problem, jer Sveučilište je okosnica gospodarskog razvoja Dalmacije.
Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.