Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

SABORSKI ZASTUPNIK O PROBLEMIMA DJECE SA POSEBNIM POTREBAMAZastupnik Novog vala-Stranke razvoja u Hrvatskom saboru Jakša Baloević, rođeni Bračanin poznat po svom humanitarnom djelovanju, sastao se sa članovima udruge Brački pupoljci koja okuplja roditelje i djecu s poteškoćama u razvoju te su ga izvjestili o problemima malenih otočana sa posebnim potrebama.
Naime, iako je vodstvo udruge uglavnom zadovoljno suradnjom sa Ministarstvima u projektima i pri integraciji djece u redovne škole i vrtiće i općenito odnosom prema djeci sa poteškoćama, ukazali su na jedan vid diskriminacije u odnosu na zdrave vršnjake koji oduvijek postoji u Zakonu o otocima. Stanovnicima naših otoka, inače upućenima na kopno bilo zbog zdravstvenih, obrazovnih ili drugih potreba  odgajati djecu s poteškoćama u razvoju dvostruko je teže.

Evo samo nekih od primjera:  neka otočka djeca sa poteškoćama u razvoju, kao vanjski učenici pohađaju Centar za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ gdje stručnjaci prate njihov napredak u redovnoj školi, jednom do dva puta tjedno, ali za razliku od svojih vršnjaka na kopnu nemaju pravo na putne troškove. Neki roditelji koji vode svoju djecu privatnim stručnjacima na kopno, zbog njihovih posebnih potreba ( pervarzivni poremećaji, celebralna paraliza)  često moraju ići i automobilom, što još više povisuje troškove ovim obiteljima.

Prema Zakonu o povlasticama u unutarnjem putničkom prometu invalidne osobe imaju pravo na povlasticu u unutarnjem putničkom prometu od 75 posto od redovne cijene putne karte za četiri putovanja godišnje željeznicom ili brodom. Po Pravilniku Jadrolinije osim navedenih povlastica nemaju nikakve druge i plaćaju kartu kao i drugo, radno sposobno otočko stanovništvo. Dok recimo učenici i studenti s prebivalištem na otoku ako se školuju na kopnu imaju besplatan prijevoz svakodnevno. Roditelji djece s poteškoćama u razvoju ističu,  zakonsku kvotu od 4 godišnja putovanja s popustom trajektom potroše ponekad i u jednom tjednu, jer svojoj djeci žele osigurati što bolju ranu intervenciju i kvalitetno popraćeno osnovnoškolsko obrazovanje. Ako se tome pridoda i trošak putovanja autobusom iz udaljenijih mjesta na otocima, veliko je to opterećenje za ionako na svaki način opterećene otočke obitelji.

Zastupnik Baloević u pisanoj formi postavio je pitanje o njihovom statusu i mogućnostima da im se pomogne Ministarstvu pomorstva, prometa i veza ministarstvu socijalne politike i mladih
"Nažalost, dobio sam birokratske odgovore ali bez odgovora na suštinsko pitanje. Iz Ministarstva pomorstva, prometa i veza suhoparno su citirali sve zakone i pravilnike o povlaštenoj vožnji koji se ne dotiču ove skupine a u odgovoru iz Ministarstva socijalne politike i mladih prepisali su odgovor iz ministarstva pomorstva prometa i veza uz dodatak o Odlukama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o financiranju prijevoza do škole. Ponovo ni riječi o postavljenom pitanju putovanja s otoka." - ustvrdio je Baloević.

Nakon tih odgovora,bolje reći dopisa bez odgovora na postavljeno pitanje zastupnik Baloević je iskoristio izvanrednu saborsku sjednicu i nazočnost predstavnika Ministarstva socijalne politike i mladih i u replici postavio je to isto pitanje. I treći put doživio je svu birokratiziranost i socijalnu neosjetljivost vlasti i kratko mu je rečeno  da je odgovor na svoje zastupničko pitanje dobio pisanim putem. Stoga se postavlja pitanje gdje je socijalna osjetljivost Vlade i koja je to politika prema otocima.

 

 

 

Sponzorirani prilog

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.