Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Svjetska organizacija za zaštitu prirode ističe da već sada živimo na resursima koje uzimamo od budućih generacija istaknuli su to predstavnici stranke Pametno na svojem predstavljanju u Pučišćima gdje su se posebno založili za održivi turizam i bolje obrazovanje djece.
Sve su alarmantniji podaci kojom brzinom čovječanstvo troši resurse planeta Zemlje, koji se ne mogu obnoviti, a zbog čega smo ove godine već u kolovozu imali tzv. ‘Overshoot Day’ i potrošili resurse za cijelu godinu. Zato je iznimno važno voditi računa o održivosti u svim djelatnostima, a posebno u turizmu.

– Tzv. ‘Overshoot day’ se ove godine dogodio već u prvoj polovici kolovoza, što i nas u Hrvatskoj mora zabrinuti. Ne tako davno, 1971. godine smo to dostigli za Božić, a sada smo već u prvoj polovici kolovoza i to je sve veći, globalni problem. Kako mu možemo doskočiti mi u maloj sredini na Braču? Jednostavno, pametnim zalaganjem za zadržavanje autentičnosti i ljepote naših Pučišća (jedno od 15 najljepših malih mjesta na svijetu), sprečavanje razvoja masovnog i neplanskog, stihijskog turizma, kakav bi donijela, primjerice, gradnja nautičke luke za mega jahte. Mi, suprotno tome, moramo graditi luksuzniji smještaj s bazenima po brdima i maslinicima oko mjesta, urediti i otvoriti tradicionalne kuće i dvorišta i pretvoriti ih u dio cjelogodišnje turističke ponude, ulagati u infrastrukturu, poput šetnica, biciklističkih staza, kvalitetnijeg dječjeg igrališta, kreirati atraktivne turističke programe i proizvode utemeljene na našoj tradiciji kamena i klesarstva, sve učenike i studente obučiti da u prigodi postanu turistički skauti, pratitelji, vodiči… Turizam mijenja lice, tomu se moramo prilagoditi, iskoristiti priliku i povući novac iz EU fondova, što stranka Pametno zna i planira učiniti – istaknula je Lucija Puljak, ravnateljica Osnovne škole Pučišća i kandidatkinja stranke Pametno na listi za 10. izbornu jedinicu. Puljak je stekla i kompetencije za provođenje projekata iz EU fondova te sudjelovala u projektima inovativnog školskog poučavanja. Bez kvalitetnog obrazovanja, usuglašenoga sa svjetskim trendovima, nema pametne ni radoznale djece, koja će sutra pametno gospodariti našim resursima, snažno i održivo pokrenuti razvoj Pučišća i otoka Brača, ali i Hrvatske.

– Pametno se zato i zalaže od početka za neodgodivu provedbu cjelovite Kurikularne reforme, koja će našoj djeci, bila ona na Braču ili u Slavoniji, omogućiti drugačije i modernije obrazovanje, svrstati nas uz bok s najnaprednijim zemljama Europe i svijeta. Današnji obrazovni sustav nije održiv, baš kao i stihijski turizam, koji ne razvijamo, nego nam se događa. Oboje moramo promijeniti i izboriti se za bolju i sigurniju budućnost naše djece – naglasila je Kristina Vidan, potpredsjednica stranke Pametno i kandidatkinja u 10. jedinici.

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.