Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Drugi u nizu naših intervjua sa našim načelnicima i gradonačelnicima pripao je Gradonačelnici Supetra koja za nas i vas komentira proteklo razdoblje i daje svoja predviđanja za vrijeme koje tek dolazi.

 Objasnili smo već kako smo svima uputili ista pitanja i ponudili im da intervju snimimo i objavimo video zapis ili da na njih odgovore pismeno, a gradonačelnica Marković je ljubazno pristala na oboje.


Kliknite na sliku kako bi otvorili videozapis
 

Opišite nam ukratko godinu koja je evo pri kraju iz perspektive Gradonačelnice Supetra.

Protekla godina bila je zaista dinamična i puna velikih događaja koje su rezultat rada u proteklom dijelu mandata. Smatram  da će 2016.  godina ostati zapamćena po završetku  velikih projekata na koje se čekalo i više desetljeća. Ovi '' povijesni '' projekti bili su predizborno obećanje svih kandidata i opcija  na prethodnim izborima te sam jako ponosna da ih je koalicija SDP,HSU-a  i partnera HSS uspjela realizirati u manje od 3,5 godine.  Rezultat je to velikog rada i truda uloženog u svaki projekt. Otvaranje dvorane, novog privezišta, dječjeg igrališta u vrtiću ''Mrvica'' , početak radova na izgradnji benzinske stanice... to su projekti koji me neizmjerno vesele jer je u njihovu realizaciju uloženo mnogo truda i vremena.


U kojoj ste mjeri zadovoljni poslom koji se u Gradu odradio pod vašim vodstvom?

Put u ove tri godine nije bio nimalo lak. Međutim rezultati su tu,  te su vidljivi na svakom koraku. Prošli smo težak put od blokade, dugova i sporova  do realiziranih projekta i investicije vrijednih više od 25 milijuna kuna. Do sada je završeno čak 14 milijuna kuna komunalnih infrastrukturnih projekata (rasvjeta, izgradnja kanalizacija i cesta), napravljena je brojna projektna dokumentacija i formiran odjel za prijavu na EU fondove. Također, samo u dvije godine, sa Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti smo realizirali preko 15 projekata u vrijednosti većoj od sedam milijuna kuna (nova rasvjeta,komunalna oprema i vozila, energetska obnova obiteljskih kuća , projekt Zeleni Brač, Brački pahaj i mnogi drugi). Teško je u par rečenica izdvojiti sve projekt koje smo realizirali u protekle 3,5 godine. Ima tu svega. ..novih parkova, igrališta, nove komunalne infrastrukture,rasvjete,  javnih wc, uređenja javnih površina,poljskih putova..Kada bi trebali izdvojiti neke od projekata koji su realizirani pod vašim vodstvom i na koje ste, recimo to tako, posebno ponosni koji bi to bili?

Na dan Grada Supetra otvorena je dugo očekivana sportska dvorana koja je sada u punom pogonu , te je intenzivno koriste osnovna i srednja škola te razne sportske udruge. Evo neki dan je osnovan novi košarkaški klub koji danas trenira više od 30 tak mladih polaznika.
Također, tijekom ljeta završen je projekt uređenja dijela obale'' Vlačice'', projekt koje je financiranje osigurano iz vanjskih izvora financiranje na što sam također jako ponosna jer se danas u masi projekata nije lako izboriti da sredstva dođu baš u tvoj Grad. Tijekom zime očekuje nas iskopi u moru radi osiguranja sigurnog priveza jedrilica. Po završetku ovoga projekta Grad Supetar će imati na raspolaganje više od 70 vezova . Za usporedbu 2013. godine imali smo samo 5 vezova na raspolaganje. Veliki je ovo napredak u razvoju nautičkog turizma koji zadnje dvije godine u Supetru bilježi veliki rast te imamo odlične najave za narednu sezonu.

 

Koji se radovi i projekti danas izvode u Gradu?

U Gradu Supetru trenutno se vrši rekonstrukcija glavnom mosta za privez trajekta.  Projekt je to vrijednosti veće od 2,3 mil kuna koji se također financira iz vanjskih izvora financiranja. Završetak radova očekujemo u ožujku.
U zoni se izvode radovi na izgradnji nove zgrade Vodovoda Brač doo, u tijeku je izgradnja novog poslovnog centra koji će otvoriti mnoga radna mjesta i donijeti dodatne prihode Gradu Supetru.
U Mircima se izvode radovi na izgradnji nove vodospreme  s vodoopskrbnim cjevovodom. Investicija je vrijedna 3,5 mil kuna bez PDV- a, a financiraju je zajednički Hrvatske vode (EU fondovi), Grad Supetar i Vodovod Brač.
U Splitskoj je u tijeku izgradnja nove komunalne infrastrukture u vrijednosti većoj od 2 mil kn kojom ćemo omogućiti spajanje novih kućanstva na kanalizaciju, uz uređenje javnih površina i izgradnju nove rasvjete, a u pripremi je natječaj za izgradnju dječjeg igrališta te postavljanje prometnih uspornika.Recite nam nešto o o radovima u  poslovnoj zoni ''Žedno drage'' .. Koji se to projekti izvode i što će oni donijeti Gradu Supetru?

Posljednje tri godine kontinuirano smo radili na izradi potrebne projektne dokumentacije za  ishođenje dozvola za izgradnju  novih prometnica u poslovnoj zoni  a sve radi osiguravanja i izgradnje novih sadržaja u poslovnoj zoni. Ishođene su dozvole za izgradnju prometnica unutar zone koje su preduvjet za izgradnju budućeg sadržaja.
Izgradili smo infrastrukturu (novu pristupnu cestu ) ukupne vrijednosti 1,8  mil kuna koja je preduvjet za izgradnju novog poslovnog centra i benzinske stanice.  Prometnica je sufinancirana iz sredstava Ministarstva  regionalnog razvoja i razvitka i EU fondova (1,3 mil kn) te sredstava proračuna Grada Supetra.
U zoni je prije 10-tak dana započela gradnja novog poslovnog centra koji će otvoriti nova radna mjesta,a upravo su počeli i radovi na izgradnji nove  benzinske stanice, projekt kojeg naši sugrađani ali i svi bračani čekaju s nestrpljenjem. Premještanjem benziske otvoriti će se novi prostor u centru mjesta za koji smo napravili novo idejno rješenje za 40 –tak novih parking mjesta i hortikulturno uređenje.Natalitetna politika je jedno od najosjetljivijih pitanja u našoj zemlji a otočke zajednice poput naše su u tom smislu najranjivije, što grad Supetar u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti čini  na tom polju?

Portal Gradonačelnik.hr analizirao je podatke Ministarstva financija o izvršenju gradskih proračuna za 2015. godinu i istražio koliko su svjesni važnosti ulaganja u vrtiće i koji od njih, na ovaj način, najviše brinu za svoje mlade obitelji. Grad Supetar je u 2015. na visoko treće mjesto u kategoriji malih gradova kad se gleda po per capita kriteriju.
Osim toga Grad Supetar je u 2015. godini izdvojio više od 3.727 mil kn  samo za potrebe dječjeg vrtića Mrvica. Prilikom upisa djece u vrtić u 2016. godini susreli smo se sa problemom  od 25 neupisane djece. Problem smo riješili sa zakupom prostora i formiranjem dodatne grupe u zgradi u neposrednoj blizini dječjeg vrtić. Prvi puta Grad Supetar je uspio upisati svu djecu koja su zadovoljila kriterije za upis u godinu 2016/2017. Grad vodi posebno socijalno osjetljivu politiku u smislu participacije roditelja za smještaj djece u sve vrtiće u gradu, pa tako roditelji plaćaju samo pola cijene od ukupnog troška smještaja djece u vrtić.
Početkom ove godine otvorili smo novo dječje igralište u vrijednosti od 1 mil kuna na koje sam posebno ponosna. Završili smo projektnu dokumentaciju za  rekonstrukcije postojeće zgrade u  energetski učinkoviti vrtić. Vrijednost projekta je 8 mil kuna te u Ministarstvu graditeljstva upravo izašao natječaj za sufinanciranje ovog projekta na koji ćemo se prijaviti.
Također , radi nedostatnog prostora u postojećeg zgradi radimo na projektu nove pristupne ceste do vrtića i novog parkirališta kao preduvjet za proširenje zgrade vrtića.

 


Opišite nam, molimo Vas, u nekoliko rečenica vaše planove za budućnost?

Do kraja ovoga mandata planiramo urediti i sanirati luku u Splitskoj uz suradnju Lučke uprave Splitsko dalmatinske, završiti izgradnju komunalne infrastrukture , nove rasvjete te uređenje javnih površina u svim mjestima. U planu je i izgradnja dječjeg igrališta u Splitskoj, uređenje poljskih putova .
Mnogo projektne dokumentacije u pripremi koje ću sigurno realizirati u novom mandatu.  Dobili smo lokacijsku dozvolu za sanaciju deponija, lokacijsku dozvolu za izgradnju interventnog heliodorma na lokaciji u Mircima. Završili smo projekt uređenja i popločavanja rive u Supetru koji bi se izvodio u 10 faza. Napravili smo projekt izgradnje nove zgrade DVD-a za koju očekujemo izdavanje građevinske dozvole. Ima još mnogo projekta u pripremi na čijoj dokumentaciji radimo s ciljem realizacije u budućnosti.


Grad Supetar je izradio i Strategiju turizma 2016.-2020. Gdje su analizirane polazišne osnove turističkog razvoja Supetra, postojeće stanje , geografska, prostorna, prometna i infrastrukturna obilježja, turistička resurna osnova, glavni trendovi na svjetskom tržištu i interesne skupine u turizmu, a kroz 42 razvojno – investicijska projekta definiran je i konkretan plan njezine realizacije u sljedeće četiri godine.
Grad Supetar, navodi se u Strategiji, treba ići putem stvaranja socijalno poticajnog razvojnog okruženja, poboljšanja javne komunalne infrastrukture, ulaganja u unaprjeđenje smještajne i ostale turističke ponude, te opće poboljšanje turističkog proizvoda i promocije destinacije. Svim dionicima supetarskog turizma, u privatnom i javnom sektoru, predstoji veliki i odgovoran posao na provedbi ove strategije koja predviđa da će prihodi od turizma u Gradu Supetru u 2020. g. iznositi od 48 do 55 milijuna eura.Za kraj imate li neku poruka za vaše sugrađane?

Svim građanima Grada Supetra želim sve najbolje povodom božićnih i novogodišnjih praznika. Želim im zahvaliti na velikoj podršci, na razumijevanju, savjetima ali i na kritikama. Za Grad Supetar imamo još velike planove i projekte koje ćemo sigurno realizirati u narednom mandatu!

 

U ime naših čitatelja zahvaljujemo vam se na vašem odazivu na ovaj intervju!

 

Interview za portal snimila digitalvizija.in - Supetar

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.