Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U našem trećem intervjuu sa našim načelnicima porazgovarali smo sa načelnikom općine Sutivan, gospodinom Rankom Blaževićem i zamolili li ga da za vas komentira proteklo razdoblje i daje svoja predviđanja za vrijeme koje tek dolazi.

 
Opišite nam ukratko godinu koja je evo pri kraju iz perspektive načelnika.

Godinu koja je pri kraju gledam kao najuspješniju godinu u mom mandatu iz više razloga, a to su ostvareni projekti, saniranje svih općinskih gubitaka i već četvrtu godina za redom suficit prihoda. Ali moram naglasiti da je lako postići ovakve rezultate i uspjehe kada radite u timu ljudi koji dijele isti entuzijazam i ljubav prema mjestu, koji odrađuju lavovski dio posla i zbog kojih se Sutivan razvija u smjeru koji me veseli. Taj tim čine zaposlenici JUO općine Sutivan, turističke zajednice, komunalne trupe, knjižnice i vrtića, a posebnu zahvalu iskazujem i svim članovima općinskog Vijeća.


 
U koj ste mjeri zadovoljni poslom koji se u vašoj općini odradio u vašem dosadašnjem mandatu?
 
Da ste mi ovo pitanje postavili na početku mandata rekao bih Vam da ukoliko u trajanju mandata samo saniramo gubitke Općine biti ću prezadovoljan, ali kad danas uz sanaciju gubitaka nabrojimo i izgrađenu obilaznicu, asfaltiranu rivu, izgrađenu kanalizaciju "Sutivan istok", novo dječje igralište, riješen problem Bunte, zatvaranje rive za promet ljeti, proširenje groblja, uređenje svih zelenih površina, saniranje malog mula u luci, kupnju nove čistilice, zamjenu kompletne javne rasvjete u mjestu, popločanu šetnicu ispred "Studenca" na rivi, a kroz to vrijeme otvoren je u mjestu i prvi hotel s pet zvjezdica na otoku, moram reći da mi je srce na mjestu i sam izuzetno zadovoljan.


 
Kada bi trebali izdvojiti neke od projekata koji su realizirani pod vašim vodstvom i na koje ste posebno ponosni koji bi to bili?
 
Među najvećim uspjesima u ovom mandatu su sanacija (ne)malog općinskog duga i izgradnja obilaznice, projekta vrijednog skoro 10.000.000,00 kuna na koje sam posebno ponosan.


 
Koji se radovi i projekti danas izvode u vašoj općini?
 
U ovom trenutku Općina Sutivan velike napore ulaže u realizaciju projekta „PRIJATELJIMA VRATA OTVORENA“, kompletnu obnovu i revitalizaciju najvažnijih objekata kulturne baštine za koje je Općina nedavno dobila sredstva iz EU fondova. To je najveći projekt koji Općina realizira od svog osnutka a težak je preko 40.000.000,00 kuna. Ovim projektom općina Sutivan će dobiti novi prostor za narodnu knjižnicu, novi turističko informativni centar, dva muzeja, multimedijske dvorane, kino, prostore za udruge, par suvenirnica i restoran. Izuzetno nas vesele izazovi vezani za taj projekt i ne sumnjam da ćemo ga uspješno privesti kraju.


 
Recite nam nešto o projektima koji su pred realizacijom? Koji su to i što će oni donijeti stanovnicima vaše općine?
 
Trenutno smo pred realizacijom brojnih projekata koje planiramo provesti u narednoj godini a najvažniji od njih je svakako izgradnja nove zgrade Dječjeg vrtića s pripadajućim parkom u centru mjesta, za koji se nadam da će krenuti u realizaciju već pri kraju iduće godine.
Od ostalih projekata vrijedno je istaknuti nastavak izgradnje druge faze obilaznice, izgradnja kanalizacije u ulicama Pape Ivana Pavla i Grlice, sanacija krova općinske zgrade, asfaltiranje djela stare obilaznice, uređenje plaža Duboka i Majakovac, regulacija donjeg toka bujica u centru mjesta, stavljanje parketa i opremanje dvorane "Sokolana", natkrivanje boćarskog  igrališta na Bunti, postavljanje javne rasvjete u uvali Likva, uređenje šetnice Sutivan – Mirca te uređenje plaže za invalide. Važan projekt je i donošenje novog Urbanističkog plana koji bi napokon trebao zaustaviti apartmanizaciju Sutivana, u prvom redu ograničenjem katnosti građevina a zatim i smanjenjem postotka izgrađenosti na građevinskom zemljištu.


 
Natalitetna politika je jedno od najosjetljivijih pitanja u našoj zemlji a otočke zajednice poput naše su u tom smislu najranjivije, što vaša općina, u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti naravno, čini  na tom polju?
 
Kao što je već rečeno Općina Sutivan u narednoj godini planira izgradnju novog vrtića koji će omogućiti smještaj većeg broja djece i bolje uvjete za rad, u ovoj izgrađeno je i novo dječje igralište, kupljene školske knjige svoj djeci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a u idućoj godini planiramo opet uvesti naknadu za rođenje djeteta i učeničke stipendije. Sve to radimo u cilju poboljšanja uvjeta za odrastanje, učenje i igru sadašnje stivanske djece kao i za stimulaciju budućih roditelja i njihove djece, novih snaga Sutivana.


 
Opišite nam, molimo Vas, u nekoliko rečenica vaše planove za budućnost?
 
Ove godine Općina Sutivan proglašena je petom najbogatijom općinom u Hrvatskoj, a ja se iskreno nadam da ćemo kroz par godina biti na prvom mjestu na tom popisu. Taj napredak se ne može dogoditi preko noći ali ako nastavimo razvijati Općinu u ovom smjeru realno je očekivati da ćemo postići taj cilj.
Svakako ne smijem zaboraviti spomenuti da je Sutivan dobio organizaciju Svjetskog biciklističkog kupa u svibnju iduće godine.
Očekujem da će Sutivan biti prepoznat kao jedna od top destinacija na Jadranu, ali ne masovnog već kulturnog i održivog turizma.


 
Za kraj imate li neku poruka za vaše sugrađane?
 
Želim mojim dragim sugrađanima i svim prijateljima Sutivana Čestit Božić i sretnu i uspješnu Novu 2017. godinu.

 
U ime naših čitatelja zahvaljujemo vam se na odazivu na ovaj intervju!

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.