Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

S posljednjim danima stare godine u Milni je pao proračun, time je "pala" i načelnica pa u općinu do lokalnih izbora dolazi Vladin povjerenik.

 Na sjednici Općinskog vijeća Milne nije prihvaćen proračun koji je predložila načelnica Anamarija Rošin (HDZ). Dakle, proračun je pao, a to znači da će tu bračku općinu u novoj godini, do redovnih lokalnih izbora, voditi povjerenik kojega će imenovati Vlada.

Na sjednici milnarskog parlamenta bilo je nazočno samo šest od jedanaest vijećnika. Za proračun su ruku podignula tri vijećnika iz redova HDZ-a, dok su istodobno trojica vijećnika, po jedan iz SDP-a i HNS-a te nezavisna vijećnica Katja Buzolić, bila protiv.

Za usvajanje proračuna trebalo je imati privolu šestorice vijećnika, a to je, s obzirom na odnos snaga u Vijeću, bila nemoguća misija. Zanimljivo je spomenuti kako u radu Općinskog vijeća participira pet stranaka i dvije nezavisne liste pa nije lako osigurati parlamentarnu većinu.

Načelnica Anamarija Rošin predložila je proračun za 2017. godinu u iznosu od sedam milijuna kuna. Riječ je o općini koja, zbog višegodišnje blokade računa, ima dosta problema, diše "na škrge" i zbog toga ne može krenuti u jače razvojne iskorake.

U svakom slučaju, proračun je svojevrsni politički alat i njegovim odbijanjem vijećnici su ukazali što misle o radu općinske načelnice.

– Predloženi proračun je ono najbolje što milnarska općina, u odnosu na obveze i dugovanja koja ima, može ponuditi u ovom trenutku. Vijećnici su odlučili drukčije i to je njihovo pravo koje valja poštovati – kazala je načelnica Rošin, koja je na sjednicu stigla izravno iz kreveta s povišenom tjelesnom temperaturom.

– Osobno protiv načelnice Rošin nemam ništa, ali njezin rad ne mogu podržati. Vjerujte mi, očekivao sam puno više, a kvalitetnih pomaka jednostavno nema – pojasnio je Krsto Brkujljić (HNS), najdugovječniji vijećnik na milnarskoj političkoj sceni.

– Ljudi su dosta rezignirani prema događanjima u našoj općini, a to nije dobro. Naši stanovnici žele dobre projekte koji će otvarati nova radna mjesta, a ne smjene vlasti koje ne donose ništa – kazao je milnarski kroničar Zorislav Bonačić Sargo dok je ispijao svoju jutarnju kavu u jednome od kafića na rivi.

Svakako je zanimljivo spomenuti da je prije dvije godine, upravo u ovo vrijeme, odbijanjem prihvaćanja proračuna iskazano nepovjerenje tadašnjem općinskom načelniku Frani Loziću (SDP). Uslijedili su izvanredni lokalni izbori na kojima je pobijedila kandidatkinja HDZ-a Anamarija Rošin. Ona je tu dužnost preuzela početkom travnja lanjske godine. Nakon dvadesetak mjeseci načelnikovanja zadesila ju je sudbina – Frane Lozića.

I prije njih padali su načelnici i raspuštala se općinska vijeća u Milni. Tako Milna može s pravom zadržati epitet najtrusnijeg i najnestabilnijeg političkog podneblja na Braču.

 

 

Izvor: Iivica Radić/Slobodna Dalmacija

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.