Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Usprkos velikom prosvjedu Boljana ispred zgrade županije, bolskim i bračkim biserom, najpoznatijom hrvatskom plažom Zlatni rat idućih petnaest godina gospodarit će zagrebačka tvrtka Sport B d.o.o.

 Konačna je to odluka Skupštine Splitsko-dalmatinske županije donesena nakon višesatne burne rasprave nakon koje je na koncu za rečenu odluku su glasovalo 24 vijećnika koalicije HDZ-a, Kerumova HGS-a i manjih partnera dok je protiv je bilo devetero s ljevice a petero vijećnika bilo je suzdržano.

Kako je u medijima već bilo objavljeno iz utrke za koncesiju ispala je bolska komunalna tvrtka Grabov rat, navodno jer nije na vrijeme dostavila potvrdu da se ne nalazi u stečajnom ili predstečajnom postupku, što oni opovrgavaju.

Dok je u zgradi županije trajala sjednica ispred nje se održavao prosvjed nekoliko desetaka Boljana koji su predvođeni svojim načelnikom Tihomirom Marinkovićem bučno portestirali protiv najavljene odluke da se koncesija dodijeli zagrebačkoj tvrtki, pozvani su zaštitari i nakon što je na ulazu u dvoranu navodno pretučen novinar radio Brača Sina Vickov i policija.

Načelnik Bola tihomir Marinković prije donošenja odluke najavio je sudski spor i nove prosvjede apeliravši na županijske vijećnike - "Građani žele biti svoji na svome, molim vijećnike da budu korektni i plažu prepuste nama koji tamo živimo. Želimo da novci ostaju na Braču".No bezuspješno, oni su većinom glasova koncesiju na kraju ipak dodjelili zagrebačkoj tvrtki Sport B, čiji je osnivač Davor Matijević a direktor Božo Krmek, od samog osnivanja nema gotovo nikakve prihode. Nema ni zaposlenih osoba, a ni nikakve prethodne reference za održavanje plaže.

Usprkos tome stav je u Županiji kako ista udovoljava svim uvjetima natječaja kao i da bi poništavanje postupka bilo protuzakonito.

"Riskiramo kršenje zakona o slobodi tržišnog natjecanja. Ova koncesija traje već dvanaest godina i imali smo problem s neplaćanjem naknade, a Grabov rat ima i potkoncesionare koje vijećnici nisu potvrdili", kazao je pročelnik Stipe Čogelja dok je Župan Zlatko Ževrnja ustvrdio da "dio ljudi traži da institucije drastično krše hrvatske zakone" te da je Općina Bol od samog početka bila uključena u proces natječaja za koncesiju.
"Svjedočimo da smo debelo u izbornoj kampanji. Dvije tvrtke su udovoljile zakonskim uvjetima i odabrana je ona koja je ponudila najveći iznos. Cijeli proces je čist kao suza" - zaključio je župan.

S druge strane oporba predvođena SDP-om i HNS-om žestoko je kritizirala odluku, jednako kao i Mostov kandidat za župana Miro Bulj, koji se u jednom trenutku čak i pridružio prosvjednicima i optužio župana Ževrnju da se "štiti od naroda i medija kako bi pogodovao".

U samoj raspravi Arsen Bauk kazao je kako je "Ovo politička odluka, za Bol važnija nego lex Agrokor za tu firmu. U spomen na našeg župana, ako ovakav prijedlog prođe, predlažem da se ime plaže promijeni u Zlatkov rat" dok je HNS-ov Klement Bašić slikovito opisao kako koncesija ide tvrtki koja 'jedva da ima stol i stolicu'.

No sve rečeno na koncu nije pomoglo, vladajuća većina predala je bolsku plažu Zagrepčanima.

 

 

 

Fotografije: TZ općine Bol

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.