Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Na današnjem Supetarskom skupu podrške Bolu i ustrajanju u zahtjevu za izmjenu Zakona o pomorskom dobru okupilo se nekoliko stotina prosvjednika.

 

 

 

Skupu su nazočili i kandidati za župana Miro Bulj (MOST) i Arsen Bauk (SDP), načelnik Jelse Nikša Peronja, gradonačelnica Komiže Tonka Ivičević, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, kandidati za načelnika u Bolu i predsjednici bolskih političkih stranaka.

Skup je otvorio bolski načelnik Tihomir Marinković koji je uvodno zamolio govornike da ne upliću politiku, već da daju naglasak na probleme koji su ih okupili i s kojima se ovih dana suočavamo.
S glasnim odobravanje prisutni su prekidali izlaganja dr. Ive Šimunovića, Željka Hrepića, predsjednika supetarske udruge Za naš Supetar i Boljanina Tonča Kukoča Bagera.

- Ovogodišnja nezakonita dodjela koncesije plaže Zlatni rat na 15-godišnje upravljanje je samo vrh sante leda u netransparentnom upravljanju našim prirodnim bogatstvima. Takve netransparentne sante leda, kaže nadalje, plove Jadranom, od Dubrovnika preko Hvara i Supetra do plaže Zrče na Pagu - izjavio je Tihomir Marinković, načelnik Općine Bol.

- Mi nemamo razvijenu industriju, otok smo, naše su plaže jedini resurs koji imamo. Nastavi li se ovim putem doći ćemo u situaciju da ćemo postati servisna radna snaga na vlastitim otoku koja radi četiri, pet mjeseci za prosječnu plaću, obratio se prisutnima Josip Bačić iz Inicijative mladih za Zlatni rat. Podrška im, dodao je, stiže sa svih strana te poziva sve udruge, sve aktivne građane da im se pridruže u zajedničkoj borbi. Problem je u zakonu o koncesijama, a određene su se udruge time bavile već godinama, međutim, tek se sada stvorila i prilika koju treba iskoristiti.

Jedna od takvih udruga je i Za naš Supetar. Željko Hrepić, njihov predsjednik, podršku je, stoga, davno pružio Bolu.
- Nije u pitanju samo Zlatni rat, u pitanju je Supetar i svi mi. Problem nije samo u davanju koncesija, problem je i u načinu na koje se te koncesije koriste, rekao je Hrepić.

Svi su složni u nakani da se oformi stručno tijelo koje će napraviti nacrt novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i koji će osigurati da primorske općine i gradovi upravljaju svojim lukama i plažama, a prosvjede najavljuju i u Splitu ispred zgrade Županije.

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.