Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Povodom prijedloga Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave o kojem se upravo raspravlja u Saboru Udruga Za naš Supetar, član Inicijative JAVNO JE DOBRO, dostavila je uredništvu portala Izjavu za medije koju objavljujemo u cijelosti.

 

 

 

Udruga Za naš Supetar, 12. listopada 2017.

"Rezultat ovakvog prijedloga zakona je da će sva otočna mjesta u kojima živi stanovništvo cijelu godinu ostati bez javnih sredstava, dakle bez ulaganja u škole, vrtiće, vatrogasne domove, knjižnice, infrastrukturu, uređenja javnih zgrada.
To se posebno odnosi na obalna otočka mjesta, koja su zahvaljujući turizmu kojim se stanovništvo bavi ostala naseljena, ali isto tako ušla u 'višu' kategoriju razvijenosti zbog koje ne mogu do sredstava iz EU fondova. Kategorizacija koja izbacuje obalna otočka mjesta kao kandidate za EU financiranja posebna je priča, ali i sastavni dio najnovijeg paketa depopulacijskih mjera ove Vlade.
Ako znamo da prihod od pomorskog dobra tek manjim dijelom odlazi jedinicama lokalne samouprave, a većim dijelom je ili pod koncesijom (plaže) ili pod direktnom upravom županijske Lučke uprave, onda je potpuno jasno da otočke jedinice lokalne samouprave nemaju iz čega financirati svoj daljnji razvoj ali ni održavanje standarda.

U sklopu paketa zakona koji se tiču otoka, ovaj zakon onemogućava i najmanju samostalnost jedinica lokalne samouprave u realizaciji i planiranju javnih potreba te ih u potpunosti potčinjava regionalnoj ili državnoj upravi, na način da ih stavlja u položaj u kojem bez 'milosti' odozgo ne mogu do sredstava, odnosno postaju financijski neodržive jedinice lokalne samouprave. Zar je to cilj NOVE Porezne reforme koju propagira ministar Marić?

S druge strane gledano, izbijanje novca koji se bazira na porezu na dohodak dovodi jedinice lokalne samouprave u poziciju u kojoj im je svejedno kakva je zaposlenost, kakva su gospodarska kretanja unutar lokalne zajednice, planovi i mogućnosti jer od toga nemaju ništa. Time ovaj zakon destimulira dobro upravljanje jedinicama lokalne samouprave, a na žalost stimulira i rasprodaju njihove imovine, ali i velike 'vanjske' investicije koje će, bar po sadašnjim pokazateljima, dovesti do velikih dugoročnih šteta za stanovništva i okoliš.

Ako ovaj zakon prođe saborsku proceduru treba očekivati i velike izmjene u lokalnim porezima, uvođenje prireza u svim naseljenim otočnim jedinicama lokalne samouprave, drastično povećanje cijene najma javnih prostora (štekata), drastično povećanje cijena koncesijskih odobrenja svih vrsta, cijena komunalnih usluga i komunalnih davanja. To će se sve preliti na osobne prihode stanovništva, pa je za očekivati odlazak mlađe djelatne otočne populacije.
Možemo zaključiti kako su Vlada Republike Hrvatske i ministar Marić odlučili iseliti sva naseljena otočna mjesta kao krunu svih depopulacijskih mjera koje su poduzeli u mandatu."

  

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.