Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

nerezU subotu, 1. rujna, u Nerežišćima, započet će sa radom prva internacionalna dragovoljačka radionica.Radionica će se održati u organizaciji Udruge za otočki razvoj "Brač" iz Supetra, Udruge za očuvanje kulturne baštine "Svijet kao cvijet" iz Sutivana i Udruge APARE iz Francuske koja ima višegodišnje iskustvo u organiziranju radionica diljem Europe, a pod pokroviteljstvom Općine Nerežišća. Radionica pod imenom "Sv. Tudor" okupila je dragovoljce iz Francuske, Litve, Engleske, Italije i Hrvatske.

Osnovni zadatak Radionice je senzibilizirati i potaknuti stanovništvo, osobito mlađi naraštaj, na zaštitu i valoriziranje znakovitosti otočkog pejzaža, u što, bez ikakve sumnje, u prvom redu spada tehnika gradnje u suhozidu: potpornji zidovi terasa, zidovi kao granice posjeda ili zabrani za stoku, pastirski stanovi i kuće za stanovanje, bunje, gomile, košnice, irigacioni sistemi i td.

Kamen se nalazi svugdje u svom gotovo beskrajnom trajanju. To je materijal kojeg je čovjek najviše i najčešće koristio i stvorio predivan krajobraz u savršenoj harmoniji. I zaista, konstrukcije imaju identičnu boju s okolnim kamenjarom tako da i najudaljenije, usamljene kućice ili bunje, nisu nekakvo strano tijelo u prostoru već svjedočanstvo o životu bremenitom tegobama,ustrajnošću i radom.

Program radionica, odnosno svaki pojedinačni projekt, zasniva se na potrebi lokalne samoupravne zajednice da očuva, zaštiti i obnovi znakovite lokalitete na svom području. Projekt "Sv. Tudor" se odnosi na uređenje i obnovu stare ceste koja je trebala povezati naselje Nerežišće sa Pustinjom Blaca, a koju su zapuštenost i vremenske nepogode, gotovo u cijelosti uništili. U izvornom obliku ostalo je negdje oko 200-ak metara.

Sudionici svake radionice upoznat će se sa osnovama gradnje suhozida i ostalih jednostavnih tradicijskih konstrukcija od kamena nakon čega će aktivno sudjelovati, odnosno, praktično primijeniti svoje stečeno znanje, kako fizičkim radom na postavljanju „kogula“, podizanju i obnovi porušenih potpornih ili ogradnih zidova, čišćenjem lokve i njenim hortikulturnim uređenjem, uređenjem vidikovca, čišćenjem i konzerviranjem crkvice "Sv.Tudora" (po kojoj je ovaj projekt dobio ime), tako i izradom prijedloga, nacrta i projekata, kako za ovu, tako i za buduće radionice na otoku Braču.

Udruga APARE iz Francuske ima više od dvadeset godina iskustvo u organiziranju dragovoljačkih radionica i kampova. Od ove godine u svoj program uvrstila je i Hrvatsku – otok Brač. Stoga je ova prva – pilot radionica izazvala zanimanje i francuske javnosti te su svoj posjet gradilištu najavili članovi francuske ambasade u Zagrebu. Svrha posjeta Savjetnika za kulturu i suradnju i Atašea za Europsku suradnju je i da se upoznaju sa razvojem, organizacijom i projektima Lokalne akcijske grupe "Brač, Šolta, …" te da se izvide mogućnosti daljnje suradnje sa francuskim LAG-ovima. Dolazak francuskog Ambasadora u Hrvatskoj g. Jerome Pasquier-a se treba potvrditi.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.