Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Dani ponosaNa današnji dan prije dvadeset i jednu godinu brački dragovoljci Domovinskog rata koji su tada na položajima oko Spliskih vrata nadzirali kretanje jugo mornarice doživjeli su svoje prvo vatreno krštenje.

Kratki prisjećanje na te teške ali slavne ratne dane donosi nam dragovoljac Domovnskog rata, član UDDR RH BRAČ i pričuvni poručnik HV u mirovini Luka Dragičević.

Nakon priprema koje su počele u travnju mjesecu 1991 godine a obuhavtile su nabavu oružja,izgradnju skloništa,  učvršćivanja prve crte te zaprečavanja Splitskih vrata s 4700 kg eksploziva (dobaljenog iz brakog Jadrankamen i skalidšta oružja na Malim Barama) položenih na dno kanala i spojenih žicama na naše položaje na Braču svanuo je dan ponosa i slave, 12.XI.1991. godine koji će u anale Domovinskog rata ući kao Prvo vatreno krštenje Dragovoljaca na škrapama otoka Brača.

U to vrijeme Dragovoljci otoka Brača djelovali su pod Zapovjedništvom Obrane otoka raspoređeni u Vod za podvodna djelovanja (VPD), Topničku bitniu 85mm Zaglav, Diverzantimu ZHRM “S” Vod  te pričuvu dragovoljaca u Protudiverzantskom voduu(PDV). Područje djelovanja i prvih koordiniranih aktivnosti u cilju deblokade Splita i protjerivanju srbočetnicke tzv.JRM iz hrvatskog Jadrana obuhvaćalo je područje oko Splitskih vrata odnosno prostor Splita, Čiova, Šolte i narano otoka Brača.

Vatreno krštenje počelo je u kasnim popodnevnim satima kada dolazi do bojevog djelovanja po neprijateljskom brodu PT-72 koji je prevozio rezerviste hranu i gorivo brodovima taktičke grupe "Kastela” koju su sačinjavali VPBR “Split” i još pet brodova u pratnji.

Oko 16.30 sati osmatrači VPD na položaju Kobila uočili su iz pravca Visa u smjeru Splitskih vrata  kretanje neprijateljskog broda te o istom obavjestili Dragovoljce VPD koji su držali crtu u Splitskim vratima. Obavješteno je i Zapovjedništvo obrane otoka te je donesena odluka o bojevom djelovanju. Po dojavi zapovjednik VPD Matko Jakšić – Ćumeta donosi odluku o otvaranju vatre na brod ukoliko isti uđe u Splitska vrata prema TG ”Kaštela” te o svojoj odluci obavještava Dragovoljce VPD, Dragovoljce Topničke bitnice 85mm Zaglav  te diverzante HRM kako bi se izvršile potrebne priprema za bojevo djelovanje.

U 16.45h PT-72 približio se našim položajima ali ploveći u samoj blizini otoka Šolte tako da je, zbog udaljenosti, planirano bojevo djelvanje bilo nesigurno pa zapovjednik Jakšić donosi odluku o aktiviranju lažnih položaja minobacača a potom i lažne baterije topova na položaju Bad (na Šolti) koji su bili podmorskim kabelom bili povezani sa našim položajima na Braču.

Aktiviranjem položaja na Šolti, PT-72 mjenja pravac plovidbe, okreće svoje cijevi prema lažnim položajima na Šolti i otvara vatru iz brodskih topova i ostalog naoruzanja te ulazi u Splitska vrata.

Došavši u zonu mogućeg bojevog djelovanja pripadnici VPD otvaraju snajpersku i mitraljesku vatru koja neutralizira posade svih brodskih topova osim pramčanog koji i dalje djeluje po lažnim polozajima na Šolti. Odmah potom druga grupa bojevo djeluje iz RB-M57, RBR “OSA” i Zolja nanoseći gubitke neprijatelju. U toj razmjeni vatre brod je pogođen sa tri projektila i oštećen ulazi u zonu bojevog djelovanja grupe Diverzanata ZHRM, “S” voda pod zapovjedništvom Mile Čatlaka koji otvaraju vatru i protuoklopnim projektilom pogađaju brod.

Sada već teško oštećen, PT-72 u potpunosti gubi mogućnost normalnog upravljanja te dolazi u zonu bojevog djelovanja Dragovoljaca Topničke bitnice 85mm Zaglav pod zapovjedništvom Pere Bodlovića koji otvaraju brzu artiljerijsku vatru te već prvom granatom pogađaju trup broda dok ostale tri detoniraju u njegovoj blizini nanoseći im daljnje gubitke u ljudstvu.

Nakon bojevog djelovanja koje je trajalo dvadesetak minuta, dakle negdje 17.00h TG “Kaštela” počinje pokrete prema Splitskim vratima, VPBR 31 ”Split” i RTOP 401  otvaraju vatru iz svojih topova sa ciljem zaštite onesposobljenog PT-72  bojeci se da ga dragovoljci VPD ne uzmu u tegalj te sa njega ne izuzmu naoružanje i streljivo koje je dolazilo kao popuna TG ”Kastela”.
Uporedo sa svim ovim događanjima dragovoljci VPD pararelno vrše pripremu za eventualno aktiviranje minskog polja (4700kg eksploziva) ukoliko TG”Kastela” krene kroz Splitska vrata prema otoku Visu ili ukoliko taktička grupa "Vis” koju su sačinjavali VPBR “Kotor” 33 sa još pet brodova u pratnji pokuša ući kroz Splitska vrata sa ciljem napada na Split i okolne gradove.

RTOP 401 prilazi PT-72 koji je ostao iza otočića Mrduja, dakle izvan vizualnog dometa naših snaga u Splitskim vratima kao i Topničkoj bitnici Zaglav te Diverzantima ZHRM, te ga izvlači iz zone bojevog djelovanja.

VPBR 31 “Split” otvara žestoku paljbu iz brodskih topova od 76, 57 i 30mm po svim našim položajima od rta Bad i uvale Livka na otoku Šolti preko rta Kobila i rta Zaglav na Braču do kote Sv.Martinu iznad Milne, sjeverniog ruba Bobovišća te rta Gomilice tj. pričuvnog položaja Topničke bitnice sa koje su po zapovjedi Zapovjedništva obrane otoka svi topovi bili izmješteni samo nekoliko dana prije.

Njihovo bojevo djelovanje koje je trajalo do 18.10h proslo je bez nasih gubitaka u ljudstvu izuzev lakšeg ozljeđivanja dvaju diverzanta HRM koje su iz opasne zone uspješno izvukli brački dragovoljaci. U operaciju izvlačenja stradalih diverzanata krenule su dvije grupe dragovoljaca, prva pod zapovjedništvom Luke Dragičevića u izlačenje je krenula kopnom a druga, pod zapovjedništvom Matka Jakšića Ćumete morem doslovce ispred nosa kompletne taktkiče grupe "Kaštela". Ta morska grupa prva je i pronašla diverzanate ZHRM te ih bez bojevog  djelovanja izvukla i prevezla u ambulantu u Milni na zbrinjavanje .

Prva grupa ostala je pak na položaju prateći pokrete TG” Kastela” na kojem je zbog mraka, nedostatka opreme za noćno osmatranje i nedostatka RBR projektila mogla samo osluškivati kako RTOP izvlači osštećeni PT-72 kroz Splitska vrata prema Visu.

Nakon nekoliko sati na položaj su stigle nove Dragovoljačke snage VPD-a i Topničke bitnice a prva se grupa povukla u Milnu u kojoj je, u očekivanju desanta sa Visa, od strane JNZ Milna izdana zapovjed za zabrinjavanje civilnog pučanstva i avekuaciju starijih i nemoćnih osoba.

Opisana je akcija bila prvo vatreno krštenje bračkih dragovoljaca i pravi početak svih njihovih budućih bojevih akcija i djelovanja koje su kulminirale odlučujućim bojem u splitskim vratima 15.XI.1991. godine koji je kao što to svi znamo rezultirao oslobođenjem Splita i hrvatskog Jadrana te konačnim protjerivanjem okupatorske JRM u Boku Kotorsku.


Prilog i fotografije: Luka Dragičević

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.