Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Munje u DoluOlujno nevrijeme poharalo je u noći s utorka na srijedu Dol na Braču. No, na udaru nisi bili njegovi živi stanovnici. Naime, najveću štetu munje su nanijele mjesnom groblju.- Oko tri ili četiri ujutro probudila nas je jaka grmljavina, ali nismo očekivali takvu štetu. Jutros su nas susjedi obavijestili o tome. Odjurili smo dolje i iznenadili se. Pričao sam sa starijim mještanima, tvrde kako ne pamte da se ovako nešto dogodilo ikad prije - govori nam Jakša Gospodnetić, koji je s ocem Zoranom i susjedom Franom Baloevićem otišao izvidjeti situaciju.

A zatekli su polomljene spomenike, razbijene vaze, odronjene dijelove kamenih grobnica. Neobična i poprilična šteta.

- Na grobu je jedan jedini čempres, visok je i usamljen. Moguće je kako je privukao munje. No, teško je govoriti o tome. Neki kažu da se broj udara groma povećao otkako su postavljeni dalekovodi 2000. godine. Ono što je sigurno, Dol je mamac za gromove. Što televizija, što internetskih žica, modema, telefona… barem dvadeset tisuća kuna tehnike u Dolu je, koliko ja pamtim, posljednjih godina zbog udara groma izgorilo - dodaje Gospodnetić.

Njegova obitelj okusila je razornu snagu gromova prije dvije godine. Dobro pamte datum 24. studenog 2013. Grom je udario i planuo je krov kuće Jakšine none, Ani Gospodnetić. U nekoliko minuta skupilo se bilo cijelo selo pa su, prenosivši vodu s ruke na ruku, do dolaska vatrogasaca držali oganj pod kontrolom. Premda je priča završila dobro, a već za tjedan dana čitav se Dol udružio i napravio Ani krov, ove učestale štete ipak tjeraju Doljane da na svako nevrijeme gledaju sa strepnjom.

Izvor: Slobdna Dalmacija i I. Gospodnetić

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.