Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

BRAČ DOBIO DOKTORICU UMJESTNOSTI Dina Jakšić, bračka slikarica iz Donjeg Humca, iz poznate umjetničke obitelji Jakšić, 17.siječnja 2015. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, uspješno je obranila svoju doktorsku disertaciju  "O mirazu kroz umjetničko oblikovan prostor" u umjetničkom području, polje likovne umjetnosti, grana slikarstvo te  time stekla akademski  naziv doktorice umjetnosti.Mentori su joj bili red.prof. art. Igor Rončević i prof.dr.sc. Anči Leburić. Prvi je to otočki doktorat na polju likovne umjetnosti, a tema usko vezan za kulturnu, socijalnu i povijesnu sliku otoka Brača te bračku baštinu. Povjerenstvo u sastavu : red.prof.art Marcel Bačić,red.prof.art. Slavomir Drinković,
izv.prof.art. Jadranka Fatur,red.prof.art. Duje Jurić,red.prof.art. Frane Paro, jednoglasno je potvrdilo da je dokrorski rad uspješno obranjen.

 

Rođena u Splitu, 8.7.1984, Dina Jakšić je svoje djetinstvo provela na otoku Braču, u Donjem Humcu. Završila je Školu likovnih umjetnosti, smjer slikarstva u Splitu. Diplomirala na „Accademia di Belle Arti“ 2006. god u Rimu, odjel slikarstvo kod profesora C. Baldina. 2008. godine upisala poslijediplomski doktorski studij, smjer slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod profesora Igora Rončevića. Radi kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

 

Dina Jakšić pripadnik je danas raširenog (neo)apstraktnog ekspresionizma.
Jedan dio umjetničkog ponašanja Dine Jakšić uključuje problematiku interferencije koncepcije slike kao nositelja informacije i njezine koncepcije kao čisto estetskog artefakta.
Njezine jedinstvene bračke izložbe u posebnim ambijentima kao što je stari napušteni rimski kamenolom kraj Škripa, pojata u Špadića dvore, Galerija "Dešković" u  Bolu, obogatili su bitno brački slikarski umjetnički život, ali se ona na tome nije zadržala. Jednako su zapažene i njene izložbe u Splitu, zatim  u prestižnoj milanskoj galeriji Il Borgo.
Život u Donjem Humcu, rad u obiteljskoj galeriji, bogatstvo umjetničkog odrastanja s bratom kiparom, ocem umjetnikom u kamenu i majkom dizajnericom, rezultiralo je   ovim doktorskim radom, na koji su jednako ponosni Dina i njena obitelj,Knjižnica Supetar, općina Nerežišća, mjesni župnik Don Ljubo Galov, a ponajviše žene iz Donjeg Humca i Nerežišća, te mnogi drugi izvan otoka Brača, kojima se Dina zahvalila u svom radu.

 

Hvala, Dina na tvom radu koji je ogroman doprinos bračkoj umjetnosti, baštini i kulturi.
Čestitamo od srca i želimo da ovo bude uspješan početak ( ili samo nastavak) jedne uspješne karijere.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.