Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U srijedu, 5. srpnja u 21 sat u galeriji Servantes u Milni otvara se izložba "Svi smo mi Moebius autora Danijela Drakulića.

 

 

 

Izložba je hommage velikom francuskom umjetniku Jean Giraudu, ocu poručnika Blueberryja i Inkala, velikom umjetniku koji je pomogao da se strip u popularnoj kulturi izjednači s književnošću i filmom. Nakon što je strip Arzach potpisao s ”Moebius”, taj pseudonim postaje Giraudov alter-ego prilikom stvaranja nadrealne, tj. znan-fan tematike.

"...Sam naziv izložbe zapravo donosi više razina značenja jer smo u današnjem suvremenom društvu svakodnevno izloženi učestalom fenomenu kuriranja sadržaja putem online komunikacije društvenih mreža gdje je citiranje/preuzimanje tuđeg sadržaja dovedeno do razine biznisa ili barem samopromocije.

Ujedno svi prisutni motivi prikazani na slikama-ilustracijama: turistička putovanja, sukobi s administracijom na brojnim šalterima, detaljna medijska praćenja ratnih akcija, istočnjačka filozofija pretočena u zapadnu civilizaciju kroz kult meditacije, težnja ljubavnom idealu prepuštanja trenutku ili (ne)održavanje obitelji kao osnovne društvene jedinice, samozadovoljavanje u beskrajnoj digitalnoj petlji…upravo mučno ukazuju da smo svi zapravo tek mravi uhvaćeni u Moebiusovoj traci što u nedogled lovimo već prije ustanovljene društvene standarde ponašanja do finalnog smorenog smiraja otkazivanja svih bioloških funkcija. Dakle, svi prikazni eksterijeri i interijeri s protagonistima prebačeni u svojevrsni Moebiusov svijet relevantniji su više nego ikad prije i više ne možemo govoriti o znanstvenoj-fantastici već o popularnoj realnosti koju živimo..."  - Marko Škobalj.

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.