Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U srijedu, 5. srpnja u 21 sat u galeriji Servantes u Milni otvara se izložba "Svi smo mi Moebius autora Danijela Drakulića.

 

 

 

Izložba je hommage velikom francuskom umjetniku Jean Giraudu, ocu poručnika Blueberryja i Inkala, velikom umjetniku koji je pomogao da se strip u popularnoj kulturi izjednači s književnošću i filmom. Nakon što je strip Arzach potpisao s ”Moebius”, taj pseudonim postaje Giraudov alter-ego prilikom stvaranja nadrealne, tj. znan-fan tematike.

"...Sam naziv izložbe zapravo donosi više razina značenja jer smo u današnjem suvremenom društvu svakodnevno izloženi učestalom fenomenu kuriranja sadržaja putem online komunikacije društvenih mreža gdje je citiranje/preuzimanje tuđeg sadržaja dovedeno do razine biznisa ili barem samopromocije.

Ujedno svi prisutni motivi prikazani na slikama-ilustracijama: turistička putovanja, sukobi s administracijom na brojnim šalterima, detaljna medijska praćenja ratnih akcija, istočnjačka filozofija pretočena u zapadnu civilizaciju kroz kult meditacije, težnja ljubavnom idealu prepuštanja trenutku ili (ne)održavanje obitelji kao osnovne društvene jedinice, samozadovoljavanje u beskrajnoj digitalnoj petlji…upravo mučno ukazuju da smo svi zapravo tek mravi uhvaćeni u Moebiusovoj traci što u nedogled lovimo već prije ustanovljene društvene standarde ponašanja do finalnog smorenog smiraja otkazivanja svih bioloških funkcija. Dakle, svi prikazni eksterijeri i interijeri s protagonistima prebačeni u svojevrsni Moebiusov svijet relevantniji su više nego ikad prije i više ne možemo govoriti o znanstvenoj-fantastici već o popularnoj realnosti koju živimo..."  - Marko Škobalj.

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn