Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Sinoć je u supetarskoj Galeriji Ivan Rendić predstavljena knjiga profesora emeritusa Ivana Šimunovića: Prostorne čarolije, djelo u kojem nas upoznaje sa svojim bogatim radom i razmišljanjima o prostornim i urbanističkim temama kojima je posvetio čitav svoj radni vijek.

 
"Kada sam govorio rekli su mi da sam govorio jasno i razumljivo. Kada sam pisao govorili su mi da sam pisao jasno i razumljivo. I sad na kraju moje karijere vidim da se nismo uopće razumjeli. Kada sam ispisao svoje prve znanstvene stranice najavio sam budući obrazac grada „regionalni grad“ u kojemu se pomiruju svi suvremeni problemi i otvaraju neki novi horizonti. Potom sam napisao svoju prvu knjigu pod naslovom „Regionalni grad“. Sad pokušavam sve svoje misli o budućem obrascu grada sažeti u kratko na način da ukažem da smo u sadašnjem trenutku razvoja vjerojatno dodirnuli i prostor u „kojem“ i vrijeme „kada“ više nije moguće niti misliti niti raditi po starom obrascu. Pitam se: da li je sve bilo uzalud!? " - bilo je to samo jedno od pitanja na koje je pokušao odgovoriti prof. Šimunović, u tome su mu svesrdno pomogli prof.dr.sc. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu i dr.sc. Zoran Radman, politolog i prostorni planer koji su pred zainteresiranom bračkom publikom predstavili knjigu.

U predstavljanju je sudjelovao i Zoran Bošković, predstavnik „ Naklade Bošković“ u čijem je izdanju knjiga izdana.
U knjizi dominiraju tri teme : identitet grada, metropolitanizacija i prostorni okvir koji nas određuje. Na kraju knjige priložene su neke prostorne teme koje je autor objavio u drugim publikacijama, a odnose se na funkciju prostora u različitim politikama razvoja.

Tema koja je posebno zanimala i publiku, autora i predstavljače je „Kamo idu naši otoci?“
„ Otoci su nacionalno bogatstvo i nemjerljiv resurs. Otočno stanovništvo najveće je otočno bogatstvo, kojemu trba podrediti sve buduća napore. Otoci imaju svoju mjeru nosivosti koju treba očuvati od onih koje zanima samokapital i njegova oplodnja. Otoci nisu sirovina za rasprodaju, jer su nacionalno blago koje se nikad ne otuđuje. Na toj paradigmi počiva vjera u bolju budućnost otoka.“
Slijedeći tu ideju sinoć je najavljen početak stalne tribine na kojoj bi se kontinuirano govorilo o problemima koji su prisutni na Braču i ostalim otocima i na taj način pokušalo odgovoriti na postavljena pitanja.

Time bi i odgovor na prvo pitanje prof. Šimunovića : „Da li je sve bilo uzalud?“ , pokazao da ipak nije i da mi sami i zajedno možemo mnogo toga promijeniti.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn