Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Sinoć je u supetarskoj Galeriji Ivan Rendić predstavljena knjiga profesora emeritusa Ivana Šimunovića: Prostorne čarolije, djelo u kojem nas upoznaje sa svojim bogatim radom i razmišljanjima o prostornim i urbanističkim temama kojima je posvetio čitav svoj radni vijek.

 
"Kada sam govorio rekli su mi da sam govorio jasno i razumljivo. Kada sam pisao govorili su mi da sam pisao jasno i razumljivo. I sad na kraju moje karijere vidim da se nismo uopće razumjeli. Kada sam ispisao svoje prve znanstvene stranice najavio sam budući obrazac grada „regionalni grad“ u kojemu se pomiruju svi suvremeni problemi i otvaraju neki novi horizonti. Potom sam napisao svoju prvu knjigu pod naslovom „Regionalni grad“. Sad pokušavam sve svoje misli o budućem obrascu grada sažeti u kratko na način da ukažem da smo u sadašnjem trenutku razvoja vjerojatno dodirnuli i prostor u „kojem“ i vrijeme „kada“ više nije moguće niti misliti niti raditi po starom obrascu. Pitam se: da li je sve bilo uzalud!? " - bilo je to samo jedno od pitanja na koje je pokušao odgovoriti prof. Šimunović, u tome su mu svesrdno pomogli prof.dr.sc. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu i dr.sc. Zoran Radman, politolog i prostorni planer koji su pred zainteresiranom bračkom publikom predstavili knjigu.

U predstavljanju je sudjelovao i Zoran Bošković, predstavnik „ Naklade Bošković“ u čijem je izdanju knjiga izdana.
U knjizi dominiraju tri teme : identitet grada, metropolitanizacija i prostorni okvir koji nas određuje. Na kraju knjige priložene su neke prostorne teme koje je autor objavio u drugim publikacijama, a odnose se na funkciju prostora u različitim politikama razvoja.

Tema koja je posebno zanimala i publiku, autora i predstavljače je „Kamo idu naši otoci?“
„ Otoci su nacionalno bogatstvo i nemjerljiv resurs. Otočno stanovništvo najveće je otočno bogatstvo, kojemu trba podrediti sve buduća napore. Otoci imaju svoju mjeru nosivosti koju treba očuvati od onih koje zanima samokapital i njegova oplodnja. Otoci nisu sirovina za rasprodaju, jer su nacionalno blago koje se nikad ne otuđuje. Na toj paradigmi počiva vjera u bolju budućnost otoka.“
Slijedeći tu ideju sinoć je najavljen početak stalne tribine na kojoj bi se kontinuirano govorilo o problemima koji su prisutni na Braču i ostalim otocima i na taj način pokušalo odgovoriti na postavljena pitanja.

Time bi i odgovor na prvo pitanje prof. Šimunovića : „Da li je sve bilo uzalud?“ , pokazao da ipak nije i da mi sami i zajedno možemo mnogo toga promijeniti.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.