Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

PORIN OD BRAČKOG KAMENAGlazbena nagrada Porin i nije među najstarijima na svijetu, ali njena statua zasigurno jest, naime ovogodišnji Porin za životno djelo bit će izrađen od bračkog kamena koji je star više od 70 milijuna godina.

 

 

Svaki od kipića bit će unikatni ručni rad, djelo učenika Klesarske škole Pučišća, jedine škole takve vrste u ovom dijelu Europe.

- Iznimno nam je zadovoljstvo na ovaj način doprinjeti nagradi Porin, to je vrijedno priznanje školi i radu naših učenika. Kipiće izrađujemo od 'Veselja unito', vrste kamena iz geološkog vremena krede, starosti između 70 i 80 milijuna godina. Svaki komad je ručni rad čija izrada traje oko 15 dana što uključuje grubu obradu kamene ploče, prenošenje kontura te završne radove uz korištenje finih klesarskih alata -  ističe ravnatelj škole, Tonči Vlahović

Od njenog osnutka 1909. do danas, Klesarska škola u Pučišćima obrazovala je na tisuće majstora obrade kamena, istovremeno poštujući tradiciju te prateći najmodernija tehnološka dostignuća. Škola danas broji 86 đaka i suradnja s glazbenom nagradom Porin prva je suradnja ovakve vrste u njenoj 107 godina dugoj povijesti.

- Od kamena Veselje izrađena su remek djela dalmatinske renesanse, a budući da je jedna od uloga glazbe i veselje, ne vidim prikladnijeg materijala za Porin od tog. Suradnja naše Klesarske škole i 23. Porina sjajno se uklapaju u godini u kojoj obilježavamo 450. obljetnicu osnutka pučiške župe i 200 godina općine. Vjerujem da će i u ovogodišnji Porin biti utkano puno veselja i ljubavi, ali i djelić identiteta učenika Klesarske škole koji dolaze iz svih krajeva Lijepe naše - izjavio je Marino Kaštelan , načelnik Općine Pučišća.


Britanski portal Global Grasshopper nedavno je Pučišća uvrstio među 15 najljepših malih mjesta u Europi, a osim kamenih Porina, iz tog bračkog mjestašca dolazi i jedan Porinovac, Neno Belan, koji često ističe kako su mu, uz Split i Rijeku, Pučišća treća životna adresa.

Ovogodišnje 23. izdanje Porina održat će se 17. ožujka u Splitu. U ŠC Gripe. 

Izvor: 24 sata

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.